Kaj je lepšega, kot na nedeljsko popoldne zbujati nostalgijo. Verjetno se vas večina še spomni leta, v katerem se je neprestano govorilo o koncu sveta.

No, pa ni bilo vse tako mračno, BMW je namreč izdelal vozilo, ki je izgledalo kot čevelj klovna. O katerem modelu govorimo? Z3 M Coupeju seveda. Z3 M nedvomno spada v kategorijo BMW-jevih vozil, ki so bili izjemni, legendarni, vendar niso ravno izgledali temu primerno. Izgled pač je nekaj, o čemer težko razpravljamo, vsake oči imajo svojega malarja in vsakdo ima drugačna lepotna merila.

z3-m-1999

Vozilo pa je imelo nekaj, kar je bilo težko kritizirati: vozne lastnosti. Razlog za izjemno odzivnost je ta, da si je Z3 M kar nekaj delov delil z E36 in E46 M3. V tem primeru je Z3 M uporabljal 3,0-litrski S50 motor iz E36 M3, kasneje pa se je leta 2002 prodajal z S54 enoto iz E46 M3. Veliko revij je bilo popolnoma navdušenih nad agilnostjo klovnskega čevlja, zato se je zaradi svoje priljubljenosti znašel celo na prvem mestu in bil pri legendarnemu Top Gearu okronan za Car of the Year 2002.

V posnetku si lahko ogledate test ameriške izvedbe, ki so ga posneli leta 1999. To pomeni, da je uporabljal nekoliko drugačno enoto, 3,2-litrski S52 vrstni DOHC šestvaljnik, ki je proizvedel 243 konjskih moči in 320 Nm navora. Uporabljal je standardni 6-stopenjski ročni menjalnik, ki pa je bil izredno okreten. Seveda se majhen Coupe ne more primerjati z novejšimi modeli, vseeno pa užitki za volanom niso zbledeli s časom. Tudi pri nas se je uvrstil na lestvico najboljših BMW M vozil vseh časov, zasedel je šesto mesto, članek pa si lahko ogledate TUKAJ. Kaj o njem pravi ekipa MotorWeek pa si oglejte spodaj.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code