Za leto 2020 BMW načrtuje drugo generacijo zelo uspešne in priljubljene štirice pod kodnim imenom G23.

Dve leti pred prihodom nove serije 4 naj bi BMW predstavil novo serijo 3 (G20). Zato je pričakovati, da bo končni dizajn serije 3 BMW oblikovalcem znan letos. Prav tako pa lahko pričakujemo, da skice nove kupejevske serije 4 že prihajajo izpod rok spretnih oblikovalcev in bo njegova končna oblika le-tem znana leta 2018.

4_series_G23
G23 seija 4 – računalniška upodobitev

O novem kupeju je zaenkrat znanega zelo malo, a se na spletu že pojavljajo ugibanja, kakšen bo izgled novinca in katere tehnološke pripomočke bodo BMW-jevi inženirji vanj vgradili. Računalniški oblikovalci so nam  sicer pripravili slike nove serije 3 in  serije 4, ki so zgolj in samo domneve ter ugibanje. Vseeno pa je zanimivo videti, kako bi se na novo oblikovane LED luči podale omenjenima modeloma.

Oba novinca naj bi bila grajena na novi CLAR (cluster architecture) arhitekturi, ki bo osnova za vse prihodnje zadaj gnane bavarce. Govori se, da bo podvozje združevalo nekoliko mehkejšo, a hkrati bolj športno vožnjo od zdajšnjih modelov.  Inženirji namreč verjamejo, da lahko z uporabo prilagodljivega podvozja, aktivnega krmiljenja in drugih sistemov omogočijo še bolj dinamično vožnjo.

Prav tako naj bi bile nameščene močnejše zavore, kolesni ležaji z zmanjšanim trenjem, prilagodljivo vzmetenje, ki se lahko sproti prilagaja podlagi, štirikolesni pogon s še hitrejšo porazdelitvijo navora med kolesi in nova platišča iz zmesi aluminija in ogljikovih vlaken.

Seveda je pričakovati, da bo nova štirica deležna tudi vseh tehničnih novosti, kot so aktivno vzdrževanje voznega pasu, avtomatsko zaviranje, avtonomno parkiranje s pomočjo BMW pametnega ključa, samodejno prehitevanje pod določenimi pogoji in pol-avtonomna vožnja na avtocesti ter do hitrosti 60 km/h.

BMW bo v novih modelih še vedno uporabljal 4 in 6-valjnike, zna pa se zgoditi, da se bo v novi seriji 4 pojavil celo novi 3-valjnik.

Vir: AutoBild

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code