BMW je nekaj časa nazaj že predstavil svoj električni i4 concept, ki bo izgledal odlično in obenem ponujal tudi impresivne zmogljivosti. A BMW ima očitno za privržence električnih avtomobilov še eno poslastico.

Morda se zdi nekoliko nenavadno, da bo zaradi vseh ostalih kombinacij pogonskega sklopa popolnoma električno različico dobila tudi serija 3. Zaenkrat še ne vemo, kakšno oznako bo avtomobil nosil, pa vendar bi lahko glede na to, da model i3 nima predvidenega naslednika, nosil tudi oznako i3, ki bi se tudi skladala s trenutno filozofijo označevanja. Ne glede na oznako, je bil prototip električnega avtomobila že opažen med testiranji v Nemčiji, tako v urbanem okolju, kot tudi na avtocesti.

Morda niti ne bi vedeli, da gre za popolnoma električni prototip, če ne bi to zaradi določenih pravil pisalo na kamuflažni foliji testnega avtomobila, poleg tega pa vidimo tudi odsotnost izpušnih cevi, ki jih ima sicer tudi hibridna različica 330e. Pozorno oko bo opazilo tudi nekoliko višji spodnji rob vrat, kar nakazuje na to, da je baterija verjetno nameščena v samo dno vozila, kar bo pozitivno vplivalo na center težišča in vozne lastnosti. Kot tak bo stopil ob bok že prej omenjenemu modelu i4, ki bo v serijski obliki verjetno izjemno podoben seriji 4 Gran Coupe.

V primerjavi z običajno serijo 3 pričakujemo le blage spremembe na zunanjosti, po vsej verjetnosti pa bo električna različica zapeljala na cesto kmalu po prenovi serije 3, ki se bo zgodila čez približno 2 leti. Za pogon bo verjetno uporabljal enak pogonski sklop kot prihajajoči BMW iX3, kar pomeni 282 konjskih moči iz enega elektromotorja s pogonom le na zadnji kolesni par, 74 kWh baterija pa bi morala zadostovati za vsaj 440 km električnega dosega po novem WLTP testnem ciklu.

Fotograf: Autoevolution

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code