Zaviranje z motorjem pri ročnem menjalniku: DA ali sploh NE?

0
Ročni menjalnik nima le naloge pretikanja v višjo in nižjo prestavo (kot verjetno že veste). V povezavi s pretikanjem v nižjo prestavo lahko tudi upočasnite vozilo oz. zavirate z motorjem. Je to dobro ali zelo slabo?

Če želite zmanjšati hitrost vozila in se ne zanašati zgolj na vaše zavore, je rešitev v pretikanju v nižjo prestavo, kjer upor motorja poskrbi, da se vozilu zmanjša hitrost. Temu pravimo zaviranje z motorjem, mnogi pa so mnenja, da je takšno početje zanj škodljivo.

Odmik noge s plina in zmanjševanje hitrosti na ta način je dobra navada. Ko nogo odstranite s stopalke za plin, se zmanjša dotok goriva, prav tako pa motor ne prejme potrebnega zraka. To povzroči vakuum in prav ta vakuum je zaslužen za zmanjševanje hitrosti vozila, saj motor ob zaprtem plinu skuša dobiti svež zrak. Uporaba zaviranja z motorjem vam bo prihranila nekaj goriva ter nekoliko zmanjšala obrabo zavor.

Če se spuščate po dolgem klancu, boste s pomočjo zaviranja z motorjem preprečili pregretje zavor. To je še posebej pomembno, saj pregrete zavore izgubijo svojo pravo moč zaviranja. Kinetično energijo, ki se nabira v vozilu, lahko tako preprosto pošljete v motor vozila, zaviranje z motorjem vso to energijo spremeni v toploto, ki se preko hladilnega sistema motorja uspešno izniči, voznik pa na ta način uspešno zmanjša hitrost vozila in obrabo zavor. Ko motor ne uporablja goriva, se uspešno hladi in tako manjši pribitek toplote pri zaviranju z motorjem ne predstavlja nobenih težav za efektiven hladilni sistem.

Zaviranje z motorjem pa seveda NI najbolj priporočljivo, ko se morate ustaviti na kratki razdalji. Zavorni sistem je narejen prav z namenom hitre ustavitve in prav v tem je zares izvrsten. Če želite le zmanjšati hitrost ali se ustaviti počasi, pa vam lahko zelo prav pride prav zaviranje z motorjem. Na dolgem spustu je prav tako priporočljivo, da za ohranjanje hitrosti koristite zaviranje z motorjem, saj boste sicer sčasoma lahko pregreli zavore.

Zaviranje z motorjem je izredno dobra tehnika, ki ne bo škodila motorju, v določenih situacijah pa je lahko tudi varnejša.

Jason Fenske iz Engineering Explained vam bo v spodnjem video posnetku odgovoril na vprašanje in razjasnil vprašanje: Je zaviranje z motorjem škodljivo ali ne?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code