Britanska revija Car Magazine je razkrila, da naj bi BMW z naslednjo generacijo predstavil tudi povsem električno različico svoje najzmogljivejše limuzine - modela BMW M5.

Če objavljeni podatki držijo, lahko pričakujemo limuzinsko pošast s kar 1.006 konjskimi močmi, ki bo odsotnost drame in zvoka, očitno nadomestila z brutalnim pospeševanjem. Govorice o električnih produktih M divizije sicer krožijo že kar nekaj časa, Car Magazine pa je to le še potrdil.

Popolnoma električni BMW M5 naj bi za zalogo energije uporabljal baterijo s kapaciteto 135 kWh, ki naj bi 400 voltnemu sistemu po WLTP testnemu ciklu zagotavljala do 700 kilometrov dosega. Baterijski sistem bo kasneje nadgrajen na 800 voltov, saj bo tako lahko omogočal ultra hitro polnjenje s 350 kW. Interni dokumenti naj bi razkrivali, da bo avtomobil uporabljal kar tri 250 kW električne motorje in sicer enega za prednjo os ter dva za zadnjo os. Skupna moč bi tako znašala neverjetnih 1.006 konjskih moči z možnostjo natančnega razporejanja navora med vsemi gnanimi kolesi (torque vectoring).

Seveda lahko za vse, ki se že križate, kako je lahko produkt BMW M divizije popolnoma električen povemo, da bo poleg električne, na voljo tudi ‘klasična’ opcija, ki pa jo bo predstavljal BMW M5 s hibridnim pogonskim sklopom. Ta bo poleg poznanega V8 motorja, s pomočjo elektrike zmogel ponuditi do 750 konjskih moči, kar je precej več od trenutne generacije, obenem pa bo tako za razliko od električne različice, obdržal značilen zvok osemvaljnika.

Naslednjo generacijo serije 5 pričakujemo že leta 2023, kar pomeni, da bo naslednja generacija BMW M5 na ceste po vsej verjetnosti zapeljala že v letu 2024. Le nekaj tednov nazaj je BMW naznanil konec projekta BMW M Next, kar je očitno sprostilo sredstva in odprlo vrata povsem električni različici BMW M5, kjer bodo lahko inženirji res pokazali kaj znajo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code