BMW Group proslavlja srečanje tradicije in modernosti na Concorsu d’Eleganza Villa d’Este 2014 s prav posebnim konceptom: MINI Superleggera™ Vision.

Ekskluzivna interpretacija dvosedežnika z odprto streho je nastala v sodelovanju med MINI in Touring Superleggera, karoserijsko delavnico z bogato tradicijo s sedežem v Milanu. MINI Superleggera™ Vision je po eni strani klasični roadster, kompakten in agilen dvosedežnik, ki izraža najbolj minimalističen in čustven slog vožnje z avtomobilom; po drugi strani pa njegov električni pogonski sklop daje vozilu izrazito moderno vozno dinamiko. V sodelovanju z MINI je podjetje Touring Superleggera™ oblikovalo in izdelalo dovršen, edinstven model, ki združuje tradicijo klasične karoserijske konstrukcije z avtentičnim britanskim oblikovanjem znamke MINI za ustvarjanje brezčasne estetske privlačnosti.

  • Moderna britanskost sreča italijanski okus: ikonska oblika MINI sreča elegantno, atletsko lepoto – interpretirano v sodobnem slogu.
  • Klasično italijansko izdelovanje karoserij in ročno preoblikovanje pločevine dajeta MINI Superleggera™ Vision edinstveno čustveno privlačnost.
  • Oblika je tako zunaj, kot znotraj omejena do skrajne mere, da bi se dosegla jasna osredotočenost na izrazito vozno dinamiko.
  • Notranjost izžareva tradicionalno karoserijsko konstrukcijo z vidika materialov in oblikovanja, združeno z ikonami notranjega oblikovanja MINI.
  • Zelo kakovostni materiali, kot so usnje, aluminij in črn krom poudarjajo jasno estetiko v notranjosti.

Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik BMW Group Design o konceptu: »Touring Superleggera in MINI imata veliko skupnega: obe podjetji dajeta velik pomen svoji zgodovini in to je nekaj, kar določa njun zunanji videz vse do današnjega dne. Poleg tega obe poudarjata ikonsko obliko in lastne rešitve. Vsi ti elementi se združijo v MINI Superleggera™ Vision in tako je nastal eleganten avtomobil, ki interpretira britanski roadster pod vplivom italijanskega sloga in ročnega dela.«

Britansko oblikovanje z italijanskim naglasom – oblika zunanjosti.

»MINI SuperleggeraTM Vision na eleganten način ohranja, kar je klasični Mini začel pred 55-imi leti: omejitev na bistva. Njegova energična, minimalistična oblika uteleša dinamično bistvo avtomobila. Hkrati ustvarja edinstveno čustveno lepoto, tako da združuje preteklost in prihodnost avtomobilske industrije, tj. tradicionalno ročno izdelovanje karoserije in moderno oblikovanje. V zadovoljstvo mi je bilo oblikovati takšen koncept,« pravi Anders Warming, vodja pri MINI Design.

 

Čudovito uravnotežena sorazmerja na prvi pogled kažejo, kaj ima ponuditi električno gnani MINI Superleggera™ Vision z vidika voznega doživetja: raztegnjen sprednji pokrov, dolga medosna razdalja in kratki previsi karoserije zagotavljajo čisti užitek v vožnji. Enako kot pri vsakem MINI, so kolesa nameščena na skrajne konce karoserije, kar obljublja visoko stopnjo agilnosti. Potniška celica je pomaknjena nekoliko nazaj, kar dodatno poudarja dinamični videz vozila. Celoten vtis MINI Superleggera™ Vision je športen, dinamičen in eleganten.

Sprednji del MINI Superleggera™ Vision vključuje tradicionalne oblikovne ikone MINI: dva okrogla žarometa in šesterokotna rešetka hladilnika določajo nezamenljiv videz pri pogledu od spredaj ter nudijo sodobno interpretacijo značilnosti, ki so se močno uveljavile skozi desetletja. Prisotni so tudi vpadljivi klasični elementi športnega avtomobila, kot so široka kolotečina in značilni zunanji deli okrovov koles, ki dajejo sprednjemu delu dinamično navzočnost.

Klasične črte na sprednjem pokrovu MINI so reliefno vtisnjene s tridimenzionalnim učinkom in se vijejo z zelo kakovostnimi poliranimi poudarki v aluminiju. Vdelan sprednji pokrov se ozira nazaj na klasične britanske roadsterje iz davnih časov.

Medtem horizontalni rebrast videz rešetke hladilnika dodaja klasično športno noto. Dejstvo, da so rebra tako skupaj, diskretno kaže na elektromotor v vozilu. Dve sprednji meglenki posnemata okroglo obliko sprednjih žarometov in sta v manjši interpretaciji slednjih nameščeni na rešetki hladilnika. Tudi vstopne odprtine za zrak so okrogle, kar daje sprednjemu delu značilen slog. Ploski sprednji razdelilnik zraka iz karbonskih vlaken približa nos vozila cesti in s tem poudarja športno sporočilnost vse do najmanjše podrobnosti.

Klasična karoserijska konstrukcija v najmodernejši interpretaciji.

Vpadljiv element pri pogledu s strani je značilna črta “Touring”. Ta uteleša tako visoko umetnost izdelovanja karoserij kot tudi klasično estetiko. Obdana z napetimi, gladkimi površinami, sledi preciznemu, dinamičnemu gibanju od sprednjih koles do zadka. To izraža veliko mojstrstvo ročnega dela in dolgoletne izkušnje Touring Superleggera na področju konstrukcije karoserije: od svoje ustanovitve je podjetje slovelo po prefinjenih, lahkih karoserijah športnih avtomobilov. Touring Superleggera™ vse do danes ročno oblikuje velike aluminijaste pločevine in pri tem uporablja najzmogljivejše okvirne konstrukcije. Slog ročnega oblikovanje konstrukcije daje MINI Superleggera™ Vision estetsko obliko, ki jo s strojno proizvodnjo praktično ne bi bilo mogoče doseči.

»MINI in Touring verjameta, da so razmerja ključni dejavnik lepote in si delita enake vrednote bistva in inovacije,« pravi Louis de Fabribeckers, vodja oblikovanja pri Touring Superleggera. »V tem vozilu je vsa nepotrebna oprema ali okrasje žrtvovano, da se preko lahkotnosti in učinkovitosti karoserije ter notranjosti pridobi zmogljivost. Italijanski pridih v sorazmerjih in značilna pasna črta karoserije.«

Na karoseriji je zelo malo rež, saj je ta izdelana iz velikih kosov pločevine. Rezultat tega je pozoren pogled, ki razkriva zelo kakovostno eleganco. Posebej razvita barva zunanjosti Como Blue, s skoraj tekočim učinkom, simbolizira klasičen in moderen slog. In predvsem poudarja prefinjen italijanski pridih MINI Superleggera™ Vision. Izpiljena platišča in elegantni ohišji zunanjih ogledal skupaj s podnožji dajejo ekskluzivne poudarke pri pogledu s strani. S posnemanjem sprednjega dela, diskretna bočna pragova iz kompozitov CFRP poudarjata športni značaj MINI Superleggera™ Vision.

Medtem pa vpadljivi usmerjevalnik zraka v obliki plavuti določa videz zadka in prispeva pridih ekstravagance. Ta daje MINI Superleggera™ Vision izrazito vzdolžno dinamiko, medtem ko hkrati uteleša nekonvencionalen pristop obeh podjetij, MINI in Touring Superleggera. Enako kot črta “Touring” na boku, je oblikovan z neverjetno natančnostjo. Vrhunec ploskega, širokega zadka so nenavadne luči: oblikovane v obliki britanske zastave v dveh delih, združujejo funkcionalnost in simboliko v še ne videni obliki. Na ta način izražajo britanske korenine MINI Superleggera™ Vision, medtem ko hkrati poudarjajo moderno LED tehnologijo, ki se že uporablja v novem MINI. Kromirana letev razmejuje zadnje luči na sredini zadka, kar dela ta del za klasično britansko ikono. Difuzor iz kompozitov CFRP zaokrožuje zadek na cesti v športnem slogu.

Preslikava zunanjosti – oblika notranjosti.

Oblika zunanjosti in notranjosti MINI Superleggera™ Vision se brezhibno združita. Zunanjost in notranjost med seboj vidno loči le obrobna ramenska črta v poliranem aluminiju. Meja ustvarja krožno, športno gesto, ki stalno ohranja jasno eleganco in velikodušne površine zunanjosti.

V svojem oblikovanju in videzu ter otipu svojih materialov, oblika notranjosti slavi tradicijo in bistvo klasične karoserijske konstrukcije. Odraža kako je bil avtomobil narejen: bistvene značilnosti so specificirane – neobdelana aluminijasta pločevina in strukturni elementi cevaste oblike – in vidne v notranjosti preko zelo kakovostne interpretacije. To je najbolj vpadljivo na armaturni plošči. Ta je izdelana iz enega samega kosa aluminijaste pločevine in puščena v takšnem stanju, da bi bila karoserija avtomobila videti, kot da je brez laka. Velikodušne brezbarvne površine in jasno vidno ročno delo armaturne plošče odraža visoko kvalificirano mojstrstvo karoseristov. Tudi vrata in športni volan s tremi kraki razkrivajo tradicionalno metodo konstrukcije. Strukturni elementi v vratih tvorijo britansko zastavo, kar diskretno kaže na britanski izvor MINI Superleggera™ Vision.

Osrednji prikazovalnik na sredini instrumentne plošče označuje oblikovanje MINI. Za MINI Superleggera™ Vision je na voljo z razširjeno funkcionalnostjo, tako da vključuje na dotik občutljivi nadzorni element in dva okrogla instrumenta s kovinsko obrobo na desni. Poleg analogne ure na skrajni desni, drugi uokvirjen instrument aktivira kamero, ki je integrirana med voznikovim in sovoznikovim sedežem. Njena funkcija je prikazovanje posebej dragocenih trenutkov na cesti.

Klasično in moderno v enaki meri – barva in oblika materialov.

Klasični aluminijasti in usnjeni materiali v skoraj neobdelanem stanju določajo estetiko MINI Superleggera™ Vision v notranjosti. Pod ramensko črto, kjer so površine prekrite z rjavim usnjem v klasični barvi Sabbia, so materiali skrčeni na bistva. Strukturni elementi v vratih in na sredinski konzoli so prekriti v zelo kakovostnem črnem kromu, kar predstavlja ekskluzivno ločnico med aluminijastimi površinami in surovo barvo z mat teksturo v prostoru za noge. Namerna kontrastna mešanica strukturiranih površin in zelo kakovostnih materialov daje MINI Superleggera™ Vision izjemen šarm. Športni školjkasti sedeži, ki spominjajo na minule dosežke MINI v dirkalnem športu, so prevlečeni v zelo kakovostnem črnem usnju. Skladno z motom MINI “skrij in razkrij”, poudarki v barvi Misty Magenta posredujejo pridih italijanskega sloga v ironičnem slogu MINI na skritih mestih, kot sta dve odprtini za topel zrak pod instrumentno ploščo in v strukturnih elementih na vratih.

Karoserijska konstrukcija v 2014.

Od leta 1926 je Touring Superleggera pionir naprednega avtomobilskega oblikovanja in karoserijske konstrukcije, izdelane po naročilu. Podjetje je eno redkih med proizvajalci, ki nudi celovit proizvodni cikel pod svojo streho, od prvih skic, pa vse preko inženirstva površin in strukturnih analiz, stilskih modelov in prototipov, do proizvodnje posebnih karoserij omejene izdaje na ključ.

»Navdušeni smo, da je MINI prvič želel spodbuditi neodvisno iniciativo in izrazito italijansko oblikovanje,« pravi Piero Mancardi, generalni direktor Touring Superleggera. In nadaljuje: »Ta projekt prav tako kaže posluh znamke MINI, da ohranja in spodbuja spretnosti ročnega dela, vključene v moderno izdelovanje karoserij.«

MINI Superleggera™ Vision uteleša potencial “Carrozzerie” v današnji avtomobilski industriji: z brezhibno združitvijo kreativnosti in fleksibilnosti z natančnostjo in upoštevanjem visokih standardov. Rezultat je super moderno vozilo klasične lepote.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code