Prvi BMW X5 plug-in hibrid se je danes prvič uradno predstavil svetu. Novi BMW X5 xDrive40e se je na trg pripeljal zaradi hitro rastočega segmenta in odpira vrata vsem ostalim prihajajočim SUV hibridom, nekateri pa ga že imenujejo "ultimativni X5".

BMW nadaljuje v svojem stilu visoko zmogljivih hibridov, zato bo tudi X5 še zmeraj pod pokrovom skrival konkretno količino konjskih moči: 2,0-litrski štirivaljnik z 245 konji in električni motor s 113 KM skupaj proizvedeta 313 KM in 450 Nm navora, uporablja pa tudi 8-stopenjski samodejni menjalnik, s katerim do stotice pridrvi v 6,8 sekunde.

X5 xDrive40e predstavlja mejnik za bavarsko podjetje, saj je to prvi hibridni model, ki uporablja štirivaljni bencinski motor z elektromotorjem, 9 kWh litij-ionsko baterijo in osem-stopenjski Steptronic. Oblikovanje se za električno izvedbo ni veliko spremenilo; sedi na aluminijastih 18-palčnih platiščih, ovitih v 255/55 R18 pnevmatike, za sprednjim levim blatnikom ima sedaj loputo za električni priklop, njegova teža pa znaša 2.230 kilogramov. Njegova najvišja hitrost je elektronsko omejena na 210 km/h, če ga vozimo izključno na električni pogon pa ima hitrost omejeno na 120 km/h, njegov doseg pa znaša približno 31 kilometrov.

Kar je najbolj pomembno so številke porabe in emisij: 3,4-3,3 litra porabi na sto kilometrov, emisije pa znašajo le 78-77 g/km. Litij-ionska baterija je nameščena pod prtljažnim prostorom, s katerim je slednji še zmeraj zelo radodaren s 500 do 1720 litri prostornine. Baterija se v domačem gospodinjstvu napolni v 3 urah 50 minut, če pa imamo za vozilo BMW i polnilec, se X5 hibrid napolni v le 2 urah 45 minut.

Pogonski sklop se lahko uporablja v treh različnih načinih: Auto eDrive stremi k najbolj učinkovito uporabo zmogljivosti; Max eDrive predstavlja vožnjo na izključni električnem pogonu; Save Battery pa ohranja in dviguje napolnjenost baterije, da se jo lahko uporabi kasneje. Tri hibridne načine se lahko kombinira s klasičnimi Comfort, Sport in Eco Pro nastavitvami šasije.

Proizvodnja bo potekala v Spartanburg obratu v Južni Karolini, kjer sicer izdelujejo tudi klasičen X5, X3, X4 in X6. Svetovna premiera BMW X5 xDrive40e bo potekala čez nekaj tednov na letošnjem šanghajskem avtomobilskem salonu.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code