Avtomobilski svet nam je dal nekaj res nepozabnih nalepk, od 'oldschool' kričeče ptice na pokrovu motorja Pontiaca, do porschejevih klasičnih Carrera nalepk na dnu vrat. Toda nalepke na tem BMW 2002 Turbo so prav nekaj posebnega.

Tribarvni trakovi BMW Motorsport so na beli barvi videti čudovito, zelo všečen je še posebej majhen ‘turbo’ napis, ki se prilega blizu zakovičenih podaljškov loka sprednjih koles.

Vendar grafika, ki krasi sprednji odbijač, je tista, ki celoten izgled zares poveže in naredi ta avtomobil tako poseben. Napis ‘2002 turbo’ je napisan zrcalno, tako da vozniki, ki vozijo pred malim tribarvnim turbom in pogledajo v vzvratno ogledalo, vidijo, kaj jih čaka ko se polna črta spremeni v prekinjeno.

BMW 2002 Turbo, ki je bil predstavljen na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 1973, je bil prvi evropski serijski avtomobil s turbopolnilnikom. Legendarnega »widowmakerja« (Porsche 911 Turbo) je prehitel za celo leto!

Kombiniranje KKK turbopolnilnika z 2-litrskim štirivaljnikom (M10) je pripomoglo, da je proizvedel (za sedemdeseta leta) neverjetnih 170 »konjskih moči« – kar je od naslednje najbolj vroče, klasične različice 2002tii, ki je proizvedla 130 »konjev«, kar velik preskok.

Danes smo vozniki vajenih bliskovitih menjalnikov, zelo občutljivih pedalk in odzivnih turbopolnilnikov. Če bi imeli možnost sesti v ta del zgodovine, bi ‘pomanjkanje’ moči brez problema sprejeli v kompromis za nepozabno uživanje v popolnem vozniškem stroju iz sedemdesetih let.

Med letoma 1973 in 1974 je bilo 2002 Turbo primerkov proizvedenih le 1672, vsi so imeli volan na levi strani. Ta model je eden od 52 prvotno dostavljenih v Združeno kraljestvo, vendar je bil leta 1986 izvožen v ZDA, kjer je ta mesec na prodaj na dražbi Mecum’s Glendale. Danes so to resnično dragoceni avtomobili, tega se ocenjuje na vrednost med 135000 in 165000 ameriških dolarjev.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code