BMW 2002 Turbo je bil prvi bavarski ter nasploh prvi produkcijski model s turbopolnilnikom na stari celini.

Svet klasičnih avtomobilov je izredno fascinanten in v konstantnem razvoju. Trenutno obstaja nekaj precej zanimivih primerkov, sčasoma pa bodo na seznam ‘zelo iskanih’ dodani novi modeli. Model BMW E30 M3 še nikoli do zdaj ni dosegel te ravni priljubljenosti, kot jo uživa danes. Enako pa se bo najverjetneje zgodilo tudi pri generacijah E36 in E46 v prihodnje. Danes pa pišemo o avtomobilu, ki je nekoliko starejši ter nedvomno bolj zanimiv – BMW 2002 Turbo.

Vrednosti modelov BMW 2002 v zadnjem času vztrajno naraščajo, kar zadeva model Turbo, zlasti tistega v neokrnjenem stanju, pa cene ponavadi uhajajo izpod nadzora. Primer je avtomobil, ki vam ga prikazujemo na slikah, saj je to eden najlepših primerkov modela 2002 Turbo danes. Ta model iz leta 1974 ima prevoženih le 17 tisoč kilometrov in je bil izdelan v tako imenovani barvi “Polaris Metallic”, na njem pa odlično stojijo tudi okrasne črte, ki bi po mojem mnenju absolutno morale biti standardne.

13-palčna platišča so zasnovana v obliki turbine, kater je značilna pri blagovni znamki Alpina. Na zadnji strani stoji spojler na pokrovu prtljažnika. Tudi notranjost se zdi brezhibna, na prizorišču prevladuje črni vinil v kombinaciji z vzorcem kvadratnih tkanin, katera je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izjemno priljubljena.

Motor je originalen in glede na to, da ima prevoženih le 17 tisoč kilometrov, bi moral delovati odlično. Pod pokrovom BMW 2002 Turbo se je skrival dvolitrski vrstni štirivaljni motor s kodno oznako M10, ki je proizvedel 188 »konjev« 230 Nm navora. Po današnjih merilih se to morda ne bo slišalo impresivno, ko je že skoraj vsakdanje, da iz podobnega motorja izstisnejo tudi po 300 »konjev«. Vendar pa je bila v sedemdesetih letih to zelo impresivna statistika in prepričani smo, da je vožnja enega od teh primerov absolutno nepozabna. Torej ali je 160.000 € preveč ali ravno prav?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code