BMW je v svoji 92-letni zgodovini kot avtomobilski proizvajalec ustvaril nekaj precej unikatnih strojev, ki so se kovali med zvezde. E30 M3, M1, prva M5, malček Isetta, 2002 ter mnogi drugi se utrnejo v spomin, ko se tema preusmeri na sijaj »Bayerische motoren«. Če pa bi zavzete BMW navdušence vprašali, kakšen je ultimativni stroj z modro-belo vetrnico na pokrovu, bi jih veliko odgovorilo preprosto "Batmobil."

In ne, ne govorimo o fantastični iznajdbi Brucea Wayna. Namesto tega mislimo na BMW 3.0 CSL iz leta 1972. Na osnovi modela E9 2800 CS je bil 3.0 CSL uveden kot poseben homologiran BMW model za namene dirkanja v skupini 2 »European Touring Car Championship«. Leta 1974 je bil 3.5 CSL IMSA, ki ga vidite tukaj, izdelan za dirkanje BMW v razredu IMSA GTO. Avtomobil naj bi na začetku prihodnjega leta na dražbi objavilo avkcijsko podjetje Stratas Auctions.

Največja sprememba v primerjavi z originalnim avtomobilom, ki je dirkal v skupini 2 je poudarjena v imenu avta. Litoželezni blok DOHC I6 je bil ojačan iz 3-litra na 3,5-litra in tako omogoča impresivnih 440 “konjskih moči” pri 8600 vrtljajih na minuto. Tudi aerodinamični dodatki na vozilu, zaradi katerih je Batmobil zaslovel, so nekoliko bolj poudarjeni. Predni ‘spojler’ je globlji, zadnji ‘spojler’ je veliko večji, telo ni širše, vseeno pa ima nekoliko drugačno obliko.

Ta avtomobil je do zmage pilotiral britanski voznik Brian Redman na 12 urah Sebringa leta 1974, ene od prvih ameriških dirk, na kateri je kdajkoli tekmoval BMW-jev takrat nastajajoči vrhunski dirkaški oddelek. Ta primerek nikakor ni v popolnem stanju, saj ima bojne brazgotine, kot so razpoke v barvi in delih karoserije, ki dokazujejo, da je bil ta avto uporabljen za to čemur je sploh ogledal luč sveta. Tudi notranjost je povsem ‘gola’, ponekod se najde tudi nekaj rje.

Jasno je, da če želite Batmobile v brezhibnem stanju, boste morali iskati drugje. Če pa želite izjemno redek del dirkalne dediščine BMW-ja ter vrhunski avtomobil v katerem se ne boste počutili slabo, če boste konstantno na visokih vrtljajih, je to morda avto za vas!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code