Pri ameriškem mediju MotorTrend se sprašujejo, ali ima BMW X3 M sploh še kakšen smisel.

Pri MotorTrend-u imajo namreč na dolgoročnem testu BMW X3 M40i, sedaj pa je napočil čas za menjavo prejšnjih pnevmatik Bridgestone Alenza 001. Tudi oni se zavedajo, da je najlažja in najcenejša nadgradnja avtomobila ravno ta, da kupite boljše pnevmatike zato so se vprašali, ali je mogoče zgolj z novimi platišči in pnevmatikami opazno izboljšati zmogljivosti modela X3 M40i.

Delo so zaupali lahkim 20 palčnim platiščem OZ Hyper GT HLT, obuli pa so jih v pnevmatike Michelin Pilot Sport 4S širine 245 milimetrov spredaj in 275 milimetrov zadaj. Že po prvih kilometrih so opazili razliko, saj je bil avtomobil opazno bolj udoben in se je na splošno peljal mnogo bolj lahkotno, tudi sami pa niso bili pripravljeni na to kar je sledilo. Avtomobil so namreč še enkrat testirali po njihovem standardnem postopku in številke so zelo zanimive.

Najprej so avtomobil stehtali, tehtnica pa je pokazala dobrih 15 kilogramov manj, kar znese okoli štiri kilograme na kolo. Morda se ne sliši veliko a govorimo o nevzmeteni masi, ki ima mnogo večji vpliv na zmogljivost avtomobila kot vzmetena, poleg tega pa so se izkazale tudi odlične pnevmatike Pilot Sport 4S. Pospešek do stotice se je zmanjšal za 0,4 sekunde, za podoben čas 0,3 sekunde pa se je zmanjšal tudi čas na četrt milje. Še bolj kot pospeševanje je impresivno zaviranje saj se je avtomobil ustavil skoraj 3 metre prej, vse lastnosti skupaj pa so se seštele v skoraj sekundo hitrejši čas na ‘osmici’, ki je sedaj znašal točno 25 sekund.

Za primerjavo so isti čas na t.i. osmici dosegli tudi avtomobili kot so Ferrari 599 GTB, 2009 Porsche Carrera S in nova Kia Stinger. Ni slabo za SUV-a, ki ni pravi M mar ne? Ravno zato so bili vsi brez izjem zelo impresionirani nad izboljšanjem in si sami zastavili tudi vprašanje, a je potem sploh še smiselno kupovati mnogo dražjega BMW X3 M z izjemno trdim vzmetenjem, ko pa lahko X3 M40i zgolj opremimo z drugim setom platišč ter pnevmatik in se le temu močno približa.

Vir: MotorTrend

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code