Zadnji film o Jamesu Bondu, Ni čas za smrt (No time to die), je po dolgem premoru (zaradi okoliščin povezanih s pandemijo), končno izšel. BMW v najnovejšem delu priljubljene franšize ni predstavljen (razen če ne štejete kaskaderskega avtomobila Aston Martin DB5, ki ga poganja E46 M3, ki je bil uporabljen za snemanje), pa me je vseeno spomnil na pretekle filme, kjer lahko zasledimo modele, katere je Bond vozil skozi zgodovino .

BMW je v zelo majhni, ekskluzivni skupini avtomobilskih proizvajalcev, katerih avtomobili so imeli čast biti pod lastništvom Jamesa Bonda. Čeprav so bile v Bondovih filmih predstavljene številne blagovne znamke od Forda do Jaguarja (v Kvantumu sočutja je bil sicer viden Ford Edge, ki po večini standardov ne paše ravno v kategorijo seksi avtomobilov), ni bilo veliko blagovnih znamk, ki bi bile uporabljene kot Bondov uradni avtomobil po izbiri. Predvsem so bili tu Aston Martin, Lotus in BMW (med nekaj ostalimi, ki so bili uporabljeni zelo kratek čas). Z izidom novega filma, pa se spomnimo vseh vozil bavarske znamke.

V resnici so bili vsi trije BMW-ji videni v franšizi, v lasti Pierca Brosnana. V Zlatem očesu (Goldeneye) – prvem Brosnanovem filmu o Bondu – na kratko vozi BMW Z3. Medtem ko je Z3 zanimiv ter zabaven avtomobil in naj bi bil v filmu opremljen z orožjem ter ostalimi domiselnimi pripomočki, se komaj kater od njih sploh uporabi, avto pa je na zaslonu le približno dve minuti. Tako je Z3 med najmanj vznemirljivimi Bondovimi avtomobili vseh časov.

V naslednjem filmu, Jutri nikoli ne umre (Tomorrow never dies), Bond vozi BMW 750iL. Serija (E38) 7 je bila sijajen luksuzni avtomobil in med najlepšimi luksuznimi limuzinami doslej, a za Bonda je to precej… dolgočasno. Bondov pa je bil opremljen z zelo naprednim ter interesantnim sistemom za daljinsko upravljanje, ki ga je v filmu uporabil za vožnjo z zadnjega sedeža. Definitivno je za prizore za gledalca zelo zabaven, ki napol upraviči relativno dolgočasno izbiro uporabe luksuzne limuzine kot avtomobila za Jamesa Bonda. Čeprav je prizor odličen in čeprav je E38 ena najlepših ter meni najbolj priljubljenih avtomobilov izpod rok bavarskega velikana, tega modela še vedno ne bi uvrstil visoko na seznam vozil Jamesa Bonda.

Verjetno veste, kateri je tisti model, ki je meni osebno najbolj všeč ter katerega poznajo vsi. Bavarskemu roadsterju, BMW Z8, je ta vloga pisana na kožo. BMW Z8 je dvovratni roadster z osupljivim videzom, impresivnim V8 motorjem in ročnim menjalnikom. Vsekakor se uvršča med najboljše Bondove avtomobile vseh časov, čeprav je njegovo največjo slavo prepolovila krožna žaga, nameščena na helikopterju (filmi o Bondu v dva tisočih so bili… nekaj drugega).

Če sem iskren, BMW avtomobili v nobenem od filmov niso bili nikoli v ospredju dogajanja. Nikoli jih v resnici niso uporabljali pri za gledalce zanimivih avtomobilskih pregonih, kot so bili uporabljeni mnogi Aston Martini, in nikoli niso imeli veliko časa pred zaslonom. Vendar je BMW še vedno ena od redkih srečnih blagovnih znamk, ki je bila uporabljena kot uradno vozilo MI6 Jamesa Bonda, kar je precej zanimiv del zgodovine blagovne znamke.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code