Še nedolgo nazaj je bilo merilo BMW-ja v zabavi ter neprimerljivem občutku v vožnji.

Pravzaprav zelo pogosto BMW-ji niso bili najhitrejši avtomobili svojih segmentov, ampak so svoje konkurente premagali z natančnostjo, okretnostjo in zavzetostjo. Vendar pa so danes stvari povsem drugačne.

Danes se BMW-ji, kot tudi vsi drugi zmogljivi avtomobili, na prvem mestu merijo v hitrosti, ki jo potrebujejo za prečkanje meje sto kilometrov na uro.

Proizvajalci avtomobilov so obsedeni s časom do stotice in bodo storili vse, da bodo njihovi modeli hitrejši od tekmecev. Zakaj takšna obsesija? Ker gre za enostavno metriko, po kateri lahko ocenjujemo avtomobile in jih primerjamo z drugimi. Torej, strankam je enostavno reči “No, mi smo najhitrejši.” BMW je eden najpomembnejših igralcev v igri hitrosti in je v svojih različnih segmentih pogosto hitrejši kot drugi konkurenti. Oglejmo si torej najhitrejše BMW-je leta 2021!

Ne preseneča, da BMW M5 CS prevzame krono kot avtomobil z najboljšimi pospeški v bavarski postavi vozil. Ne samo, da je M5 CS najmočnejša različica priljubljene limuzine, je s 627 »konjskimi močmi« prav tako najmočnejši BMW vseh časov. BMW trdi, da lahko stotico doseže v treh sekundah, v resnici pa je še hitrejši od tega, saj je močnejši in lažji od prejšnjega kralja hitrosti BMW M5 Competition.

Glede na to, da je BMW M8 Competition Coupe le bolj aerodinamičen BMW M5, ni presenetljivo, da gre za naslednji najhitrejši avtomobil v hlevu M divizije. S 617 »konjskimi močmi«, in 750 Nm navora, pogonom na vsa kolesa in blaznim »launch control« BMW M8 doseže 100 kilometrov na uro v približno 2,9 sekunde.

Kako pa je bilo včasih? Če se vrnemo v sedemdeseta, bi z besedo hitrost verjetno asociirali E26 BMW M1. Pa čeprav je to edini ‘supercar’, ki je zapeljal iz Munchna, je bil v sedemdesetih v pospeških nekoliko za konkurenco. Za takratnim predsedujočim, porschejem 911 Turbo, je s svojim časom 6,2 sekunde zaostajal 1,3 sekunde – kar pa še dodatno potrdi tezo, da je v preteklosti BMW delal na drugih atributih kot pospeških do stotice, in prav je tako.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code