Iz dneva v dan se rakzriva vse več nepravilnosti v zvezi s prodajo neizpravne sedmice. S strani zaupnega vira iz MNZ smo prejeli ekskluzivne fotografije notranjosti vozila, kar je zadnji žebelj v krsti ljubljanskega trgovca, ki še vedno trdi, da je uporabil originalne nadomestne dele. Z raziskovanjem na pogled nedolžne prodaje avtomobila, pa smo v dvanajstih dneh po objavi prvega prispevka zaplavali v brezno sistemsko zasidrane korupcije!

Svoje delo smo začeli z raziskavo ter objavo vseh dokumentov ter dosjejov javnega naročila, očitno pa smo s tem le razgrnili prevleko nagnitega sistema polnega korupcije in mahinacij. Danes vam predstavljamo uradno izjavo Ministrstva za notranje zadeve (v nadaljevanju MNZ) ter razkrivamo uradne fotografije iz vozniške kabine BMW 750Li, ki je bil podvržen domači predelavi. Zaupen vir, ki ima dostop do točnih ter preverjenih informacij je z odgovori na naša vprašanja predstavila drugo plat medalje.



VPRAŠANJA NASLOVLJENA NA ZAUPEN VIR – ZAPOSLENO OSEBO NA MNZ

  1. Ali ob prevzemu ter pregledu avtomobila Center za varovanje in zaščito (v nadaljevanju CVZ) ali Urad predsednika Republike Slovenije (v nadaljevanju UPRS) niso komentirali, zakaj je nad voznikom luknja za strešno okno?

Pri predaji je oseba, ki je predala avto, vedela kaj se je dogajalo, ampak niso kej preveč komentrirali zadeve (hierarhija). Tu bi mogel ukrepati šef varnosti pri PRS (Miran Bogdan), ki je bil seznanjen kaj se je z vozilom dogajalo. To je iz varnostnega vidika velika napaka, da ignoriraš take zadeve, ki so lahko življenskega pomena. Tako vozilo ne moreš kar tako po balkansko predelati in dati v uporabo, sploh pa ne za namen, ki se bo uporabljal. Vprašanje je, če je BMW v Münchenu seznanjen s tem?

2. Ali je kdo iz MNZ ali CVZ od objave članka (12. 1. 2022) pa do danes, prišel pregledati vozilo?

Imeli so že navodilo, da se vozilo pelje nazaj na CVZ, ampak so preklicali z utemeljitvijo, da je z avtom vse OK.

3. Še kakšna zaključna misel?

Bomo videli kaj bo iz tega. Zaključek je, da ni pošteno od prodajalca, da si dovoli sploh kej takega narediti. Če bi jaz tako vozilo kupoval ga bi zavrnil (sporno iz varnostnega vidika in to je vozilo, ki stane zajeten kup denarja). Predvsem odgovornost leti na tistega, ki je odgovoren za to in je vedel. Vseeno pa bi vsak posameznik mogel opraviti svoje delo, ne pa da se bojijo nadrejenih in počepnejo. Problem je tudi, da je bil šef varnosti (Miran Bogdan) tiho, ker se mu ne da delati…poglej od te osebe kje kotira na plačilni lestvici Policije.

*Odgovori zaradi pristnosti niso lektorirani.

Glede na plačo nam ni jasno, zakaj bi si nekdo za en avtomobil sploh mazal roke in ime… Dotična oseba je vendarle na 188. mestu na plačilni lestvici. Torej ima 187 potencialnih nadrejenih. Zakaj bi si ogrozil varno in zagotovljeno pokojnino?



VPRAŠANJA NASLOVLJENA NA MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE (19.1.2022)

1. Prosimo, za kopijo homologacije, kjer piše da vozilo nima strešnega okna in da je predelava vpisana. Kdaj je bila homologacija spremembe vozila vpisana in narejena (izpis steklene strehe in vpis aluminijaste strehe)? Slednje ste omenili sami, zato vas prosim za točen odgovor z dokazno dokumentacijo. Po naših informacijah do spremembe homologacije sploh ni prišlo. Kdaj, kako in kje je bilo vozilo homologirano s to spremembo? (Homologacija o vgradnji specialne policijske opreme nas NE zanima, zato nam slednje prosim ne ponujajte).

Kot smo vam že odgovorili 11. 1. 2022, vašo prošnjo za kopijo homologacije in spremembe obravnavamo po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

2. Ali ste seznanjeni, da tovarna ni podala nikakršnih navodil kot jih omenjate? Čudi nas, da se je BMW Group Slovenija v celoti izognil temu odgovoru rekoč, da nimajo s predelavo nič, vi pa omenjate navodila tovarne? Kakšna navodila tovarne? Ste jih videli, ali preprosto verjamete na besedo trgovca pri nakupu vozila?

BREZ ODGOVORA.

3. Ali veste, da originalni nadomestni deli za to prilagoditev ne obstajajo (strešne tapete so delali v Ljubljani, streha pa je sestavljena iz kosov dveh različnih vozil) in način predelave ni v skladu z navodili tovarne? Veste, da navodila tovarne za takšen primer ne obstajajo? Ste seznanjeni, da je streha sedaj sestavljena iz dveh različnih kosov? 5. Zakaj predelovalec vozila ni zamenjal še stropne tapete s takšno brez izreza za strešno okno, kot jo imajo ostala vozila BMW serije 7, ki so tovarniško narejena brez strešnega okna in nadomestil ustrezni del na stropu kjer je sedaj tipka za strešno okno, s takšnim brez tipke?

Kot smo vam že odgovorili 18. 1. 2022, je ponudnik vozila WallisMotor Ljubljana pooblaščen prodajalec in serviser blagovne znamke BMW. Ima pooblaščeno in certificirano kleparsko-ličarsko delavnico, kjer so zavezani k izvajanju del v skladu s standardi stroke in navodili proizvajalca. Pri izvajanju del je ponudnik prav tako zavezan k uporabi originalnih delov in vgradnji v skladu z navodili tovarne. Ponudnik ima ustrezno šolane zaposlene za izvajanje del in uporabo predpisanih orodij ter razpolaga s prostori in orodji za izvajanje del. Vozilo je po vgradnji opravilo homologacijo. Prevzeto je bilo, ko je v celoti ustrezalo razpisni dokumentaciji in imelo veljavno homologacijo.

4. Prosimo, da nam pošljete kopijo primopredajnega zapisnika – vsaj del, kjer je opisana in sprejeta predelava s strani kupca. Ali ta dokument obstaja?

Vašo prošnjo za dokument obravnavamo po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

5. Zakaj predelovalec vozila ni zamenjal še stropne tapete s takšno brez izreza za strešno okno, kot jo imajo ostala vozila BMW serije 7, ki so tovarniško narejena brez strešnega okna in nadomestil ustrezni del na stropu kjer je sedaj tipka za strešno okno, s takšnim brez tipke?

BREZ ODGOVORA.

6. Prosimo, da odgovorite na že postavljena vprašanja – tokrat le z odgovorom DA ali NE:

6.1 Ali ste vedeli, da avtomobil – BMW 750Li – ki je bil dne 20. 11. 2021 dostavljen s strani Wallis Motor Ljubljana d.o.o., ni v celoti narejen v BMW Group Nemčija, saj vozila z vašimi zahtevami ni mogoče dobaviti?
6.2 Glede na to da je pod dodatnimi pojasnili na portalu javnih naročil (Dosje javnega naročila 001879/2021) razvidno, da je podjetje Wallis Motor Ljubljana d.o.o. postavilo vprašanje, ali je lahko manjše strešno okno prisotno na vozilu in ste na to odgovorili da ne spreminjate svojih zahtev, ali ste bili kasneje obveščeni s strani prodajalca, da so izvedli predelavo vozila?
6.3 Ali ste vi kot naročnik predhodno odobrili tehnično rešitev (načrte, spremno dokumentacijo itn.)?

Na ta vprašanja smo vam že podali ustrezne odgovore 18. 1. 2022.



Glede na zgornje (skope) “odgovore” in preverjene informacije s strani našega vira smo prišli do naslednjih glavnih ugotovitev:

  • vozilo ima osnovno homologacijo z vpisanim strešnim oknom – zato nam že 14 dni ne želijo posredovati homologacijskega kartona.
  • vozilo nima vgrajenih originalnih delov, saj jih za takšen poseg BMW sploh ne izdeluje!
  • polnila so narejena pri tapetniku v Ljubljani, streha pa je zvarjena z listom strehe odrezanim iz modela G11. Originalna streha (list) obstaja le iz enega kosa.
  • trenutno je še pod vprašajem zakaj MNZ ne prekine agonije in naroči izvedenca, ki bi preveril kako je popravljena streha (po naših informacijah neprofesionalno in proti pravilom znamke BMW) in tako uredi zadevo.
  • prav tako ni povsem jasno kdo na MNZ se je strinjal s predelavo (glede na videne odgovore MNZ-ja so se s predelavo strinjali).
  • sumljivo pa je še dejstvo, da ne želijo poslati primopredajnega zapisnika – kjer bi morale biti vse opravljene predelave tudi navedene.


Za lažjo predstavo, kako so “usposobljeni strokovnjaki” po t.i. “načrtih tovarne” na Celovški cesti 182, sploh sestavili skupaj serijo 7, si oglejte spodnjo grafiko.

Prvotna konstrukcija BMW 750Li (G12) in izrez dela strehe s strešnim oknom.

Varjenje strehe brez strešnega okna (G11), na podaljšano serijo 7 (G12).

Končna “sestavljanka” po “BMW standardih”.


Fotogalerija notranjosti predelanega protokolarnega vozila:

Kot je razvidno, je tipka za upravljanje strešnega okna še vedno na strešni konzoli. Sodeč po informacijah je bil iztaknjen le konektor tipke. Pred začetkom raziskovanja smo dejansko mislili, da so prekrili celotno luknjo na mestu strešnega okna, dočim danes lahko vidimo, da temu ni tako. S stropno oblogo so prekrili vezno ploščo na mestu luknje ter takšno vozilo predali MNZ. So si odgovorni za prevzem vozila (Miran Bogdan) le zatisnili oči? Kako so lahko takšen avtomobil sploh sprejeli in ga namenili za prevoz predsednika države, Boruta Pahorja? Z vsakim dnem imamo vse več vprašanj ter vse manj odgovorov. Najpogostejše vprašanje vseh nas pa je, čemu so zamenjali le zunanji del strehe ne pa tudi notranjosti, kjer je očitna luknja za strešno okno. Zakaj so v vozilu še vedno pustili konzolo serije 7 (G12), kjer je gumb za upravljanje strešnega okna? In zakaj so se te malomarne predelave sploh lotili, je bilo vredno?

Sprašujemo se zakaj Ministrstvo za notranje zadeve ne želi videti problema v celotnem naročilu in reagirati dosledno? Edini oškodovanec v tem postopku je namreč država (davkoplačevalski denar), MNZ oz. natančneje Urad predsednika Republike Slovenije. Navsezadnje je predsednik Borut Pahor tisti, ki bo v primeru nezgode čutil posledice malomarnosti ter mahinacij pri javnem naročilu. 

Sodeč po odgovorih ki smo jih prejeli s strani MNZ, smo, na veliko žalost nas vseh, naleteli na gluha ušesa. Ampak tu se naše poslanstvo še ne konča. Primer bomo z vsemi dokazi posredovali pristojnim institucijam: Komisiji za preprečevanje korupcije, državnemu tožilstvu, nemškemu gospodarskemu atešeju ter zavarovalnici, ki je dotičen avtomobil sploh zavarovala, čeprav ni imela primerne dokumentacije.

3 KOMENTARJI

  1. Stavim gajbo, da je za vso inovatovnostjo pri Wallisu stoji Zalaznik (Brane pač ima svojo zgodovino povsod, kjer je pustil dlako), tako da ne vem, kaj tako Blaža v to rinete, sicer pa od tebe, Dejan kaj drugega kot tako “senzacionalističnega poročanja” sploh ne bi pričakoval…

  2. Avto je ustrezno homologiran. Z vsemi potrebnimi dokumenti. Nabijate brez veze Blaza, ki dela dobro in zato, ker vam ne daje vec enormin popustov, kot vam jih je dajal Šolar.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code