VIDEO: BMW M prvič odgrne zaveso s skrivne zbirke modelov CSL

0
Oddelek M razkriva osupljive modele (E46) V8 M3 CSL, (E60) M5 CSL, (E63) M6 CSL in (F87) M2 CSL.

Odkar je bavarski oddelek s črko M začel poslovati leta 1972, so samo trije avtomobili kdaj uradno nosili poimenovanje ‘CSL’.

Izvirni E9 3.0 CSL v vsakem ljubitelju oktanov ter simfonije vrstnega šestvaljnika sprosti dopamin, saj gre za verjetno enega najboljših nemških avtomobilov. Vseh časov. M3 CSL generacije E46, ki predstavlja alfo in omego oblikovanja ter inženirskega znanja. Naslednji, zadnji v vrsti pa je še ne najbolj poznan G82 M4 CSL.

Vendar pa so v resnici do danes CSL tretma prejeli tudi štirje – še ne videni – modeli. V letu 50. obletnice delovanja oddelka BMW M, so razkrili avtomobile, ki niso nikoli ogledali luč sveta, in eden od njih – na papirju – zveni kot najbolj divji cestni avtomobil M, ki bi si ga želel vsak sleherni ljubitelj najmočnejše črke na svetu.

Da začnemo pri popolni avtomobilski erotiki in ekstravaganci: E46, ki ga vidite zgoraj. Res je, da je BMW M3 CSL obstajal, vendar vsekakor ne v takšni obliki. Ker ta, kot ga poimenuje inženir Hans Rahn “nori eksperiment”, vsebuje V8 iz večjega brata BMW E39 M5 – verjetno najbolj zaželenega M5 – kar pomeni, da iztisne 316 kW (430 KM) iz tega 4-litrskega osemvaljnika.

Ko že govorimo o M5, je BMW M pretvoril enega od najboljših športnih limuzin tudi v izvedenko CSL. To pa ni nobena druga generacija kot E60, z enim najlepše uglašenih motorjev vseh časov. Ker 5-literski desetvaljnik ni bil dovolj, so inženirji povečali prostornino na 5,7-litra in pri tem zvočno kuliso le še nadgradili. Z zaprtimi očmi bi morda petvratni družinski avtomobil zamenjali za avtomobil formule ena. Kot pravi inženir Rahn, se M5 CSL povzpne vse do 9.000 vrtljajev na minuto!

In ne, nismo na Japonskem in v avtomobilu ni Wanklov rotacijski motor, še vedno smo priča nemškemu dragulju V10!

M5 CSL je imel nemalo koristi od povečanja moči. Po predelavi, ko je prejel menjalnik DCT, dodatne reže za vstop zraka ter izgubil 150 kilogramov, je proizvedel 463 kW (630 ­­KM).

Sestrski avtomobil – E63 M6 CSL, ki ga vidite zgoraj – ni le kupejevska različica limuzine M5. Da, ponuja enak izboljšan motor kot prototip M5 CSL, enako dvojno sklopko in prav tako je shujšal za 100 kilogramov. Razlikuje pa se pri nemalo aktivnih aerodinamičnih dodatkov: premičnega sprednjega cepilnika in aktivnega zadnjega krila za boljši pretok zraka ter ogledal, ki so dandanes prisotna na vsakem M avtomobilu ter še en podpis oddelka M.

Končno je BMW razkril prototip F87 M2 CSL, ki je vseboval elemente iz M4 GTS in je dobil izboljšan motor s 330 kW (450 KM), karbonske sedeže, “kletko”, karbonsko zadnje krilo in karbonsko keramične zavore.

Vir: BMW M

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code