Ministrstvo za kulturo je pozvalo vse slovenske avtomobilske uvoznike k upoštevanju Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS).

Avto-moto zveza Slovenija poroča o pozivu Ministrstva za kulturo, ki je vsem slovenskim zastopnikom avtomobilskih znamk ukazal, da v roku šestih mesecih preuredijo svoje infotainment ter informacijske sisteme v avtomobilih, ki se prodajajo na slovenskem trgu, v slovenščino. To je definitivno velik korak ter napredek v slovenskem avtomobilskem prostoru.

ZJRS v 2. odstavku 20. člena jasno določa »v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis.«

Če avtomobil, s katerim smo del prometa, katerega upravljamo, ne razume ter ne prikazuje slovenščine, imamo problem. Po letih globalizacije, vse mlajši brez problema komunicirajo v angleščini, problem pa se pojavi pri starejši populaciji, v kateri angleščina ni bila razširjena do te mere, kot je danes.

Na nedavnem sestanku z Ministrstvom za kulturo so predstavniki Avto-moto zveze Slovenije, Zveze potrošnikov Slovenije in Sindikata Glosa opozorili na to, da uporabniški vmesnik, ki ni preveden v slovenščino, v vsakdanjem življenju predstavlja tveganje za uporabnike. Čeprav je angleščina znana kot lingua franca, to ne pomeni, da je na območju Slovenije nujna in obvezna.

Nemalo uvoznikov avtomobilskih znamk se je že pred to spremembo zavedalo pomembnosti rabe slovenskega jezika, saj so poskrbeli za slovenske kupce in prevedli informacijske sisteme. S tem so prav tako močno pripomogli k standardizaciji slovenskega izrazoslovja v tem žargonu. Majhnost samega trga, kater izgovor vidimo pri vse več in več uvoznikih, ne more biti relevantna, saj razvoj AI (artificial inteligence) v povezavi z jezikovnimi tehnologijami že danes omogoča prevode v različne jezike.

Avtomobilske znamke, ki že pred spremembo ponujajo slovenske vmesnike: BMW, Volkswagen, Škoda, Seat, Audi, Renault, Dacia, Nissan, Porsche, Honda, Volvo, Hyundai (v prihodu), Tesla (v prihodu), itd…

Od desetih najbolj prodajanih znamk vozil v Sloveniji, jih kar polovica ne podpira slovenskega jezika v zabavnih, informacijskih in navigacijskih sistemih, kar je še en razlog več, da pozdravljamo poziv Ministrstva za kulturo in se veselimo prihoda našega lepega jezika v vseh avtomobilih na slovenskih cestah!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code