Slovenska specializirana enota avtocestne policija je za lov nad objestnimi vozniki v svojo floto vozil, poleg dveh motornih koles BMW R 1250RT, dodala tudi dva BMW-ja M550i xDrive!

Avtocestna policija se je v Sloveniji ustanovila 31. marca letošnjega leta. Razdeljena bo na pet enot: Specializirana enota avtocestne policije (SEAP) Maribor, SEAP Celje, SEAP Novo Mesto, SEAP Koper ter SEAP Ljubljana. Ljubljanska enota je edina, ki je svoje naloge začela izvajati že v letošnjem letu in je v četrtletju zabeležila že kar 8190 kršitev. Ostale enote pa s svojim delom začnejo 1. maja prihodnje leto.

“Vozila so visoko zmogljiva in bodo namenjena odkrivanju in preprečevanju najhujših prekrškov in kaznivih dejanj na avtocestnem omrežju. Obenem bodo policisti na avtocesti z njimi še bolj vidni in prisotni in bodo še lažje ter učinkoviteje preprečevali prekrške in kazniva dejanja, predvsem pa bo pregon kršiteljev in storilcev varnejši, tako za policiste kot tudi ostale udeležence v cestnem prometu.”

To je prvi letošnji nakup vozil ministrstva za notranje zadeve (MNZ) za potrebe avtocestne policije.  Ta skoraj pet metrov dolg BMW M550i xDrive ima pod pokrovom vgrajen 4,4-litrski V8 motor, ki razvija 390 kilovatov moči oziroma 530 »konjev« in kar 750 njutonmetrov navora. Do stotice pospeši v 3,8 sekunde in z lahkoto preseže tovarniško omejeno najvišjo hitrost – 250 km/h. Skoraj zagotovo je ta blokada za potrebe pregona tudi odstranjena.

Policijska petka je šla skozi faze predelave, saj jo dodatno opremljajo še s sistemom Provida in vso policijsko opremo. Policisti bodo iz tega razpisa dobili tudi večje število vozil Škoda Octavia RS, ki jih bo kar 50. Cena serijskega avtomobila se v Sloveniji začne pri 97 tisočakih. Skupno je MNZ v letošnjem letu sklenilo pogodbo za nakup kar 357 vozil in 342 vozil za operativni najem.

 

Vir: Policija.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code