Po uradni svetovni premieri pred manj kot mesecem dni je druga generacija serije 2 Active Tourer začela s proizvodnjo v BMW Werk v Leipzigu v Nemčiji.

Na tekočem traku se BMW serije 2 Active Tourer pridružuje kombilimuzini serije 1 in seriji 2 Gran Coupe, saj si vsi trije delijo dele in platformo s pogonom na prednja kolesa. MINI Countryman naslednje generacije se jim bo pridružil leta 2023, skupaj s popolnoma elektrificirano različico.

Marsikdo je bil presenečen, ko je BMW predstavil prvo generacijo enoprostorca serije 2. A vendarle smo po sedmih letih deležni nadaljevanja te zanimive ter nenavadne bavarske zgodbe. Če pogledamo prodajne številke, si vsekakor zasluži epilog, glede na to, da je od leta 2014 strankam bilo zagotovljenih več kot 400.000 enot.

V tovarni v Leipzigu so izdelali več kot 368.000 vozil, za zaslugo izdelave ostalih pa je bila odgovorna tovarna v Regensburgu. Z modelom U06 bo BMW svojega konkurenta Mercedes-Benz razreda B izdelal izključno v Leipzigu, verjetno le kot petsedežnik, saj o vrnitvi trivrstnega Gran Tourerja ni govora.

Nova serija 2 Active Tourer, ki je videti precej elegantnejša od enoprostorca, ki ga nadomešča, je prvi sodobni BMW, ki v kabini nima vrtljivega gumba iDrive. To je tudi prvi kompaktni model nemške luksuzne znamke, ki je prejel najnovejši operacijski sistem iDrive 8, kot tudi prvi avtomobil z motorji z notranjim izgorevanjem, ki je dobil novo postavitev zaslonov.

Čeprav se je proizvodnja začela, bo v Nemčiji naprodaj šele 26. februarja 2022. Sprva bo družinski model na voljo z izbiro bencinskih in dizelskih motorjev, z nekaj priključnimi hibridnimi pogonskimi sklopi, ki se bodo pridružili ponudbi poleti. Vrhunec bo 230xe Active Tourer s skupno močjo 326 »konjev« (240 kilovatov) in pogonom na vsa kolesa.

Prenovljeni enoprostorec, daljši in širši od predhodnika, želi biti bistveno bolj praktičen s prostornino prtljažnega prostora, katera se giblje od 470 do 1455 litrov, ter z zložljivo zadnjo klopjo v razmerju 40:20:40. Zadnji sedeži se pomaknejo naprej za kar 13 centimetrov in kot standardna oprema dobite električna prtljažna vrata ter dvo področno avtomatsko klimatsko napravo.

Nova serija 2 Active Tourer ima marsikaj in predstavlja dih svežega zraka vseh križancev in športnih terencev, ki so vdrli na trg. Ali bo dosegel uspeh prejšnje generacije, je treba še videti, vendar je dobro imeti alternativo kompaktnim modelom serij X, saj vsi ljudje pa niso ravno navdušeni nad športnimi terenci. Čeprav enoprostorec sam po sebi ne spada v filozofijo bavarske znamke, je sodeč po prodajnih številkah, vseeno koristen avtomobil za BMW.

Vir: BMW Group

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code