V četrtek zvečer je na Tavčarjevem Dvorcu na Visokem pri Poljanah potekal 14. izbor za Poslovni avto leta 2019, kjer si je nagrado prislužil tudi BMW X5.

Dogodka se je letos udeležilo preko 200 obiskovalcev iz avtomobilske ter drugih gospodarskih panog, ki so bili lahko priča podelitvi kar osmih nagrad. Izbor za poslovni avto leta namreč letos poteka v kar petih kategorijah, poleg tega pa so žirija in bralci izbirali tudi dostavno vozilo, tovorno vozilo in avtomobilsko inovacijo leta. Posebnost tega izbora je ravno transparentnost, saj so poleg novinarjev častnika Finance, avtomobile ocenjevali tudi njihovi bralci, izvzeti pa niso bili niti subjektivni podatki o stroških lastništva in nabavnih cenah.

Posebnost izbora je tudi ta, da v kategorijah Managerski avto leta ter Luksuzni terenec leta, kjer je zmagal ‘naš’ BMW X5, kot tretja žirija sodeluje 10 uglednih direktorjev in direktoric, ki imajo s tovrstnimi avtomobili največ izkušenj. V tretji žiriji so bili tako tokrat Dušan Olaj (Duol), Miha Jager (Jagros), Martin Železnik (PwC), Damian Merlak (Bitstamp), Leon Korošec (Elan), Jernej Zupančič (Cleangrad), Tomi Ilijaš (Arctur), Ivana Vrviščar (Generali), Boštjan Jerončič (Leone) ter Ksenija Povše iz podjetja Ski&Sea.

Posebna žirija je ocenjevala tudi Dostavno vozilo ter Tovorno vozilo leta, kjer pa so finaliste ocenili dejanski uporabniki vozil, ki z njimi prevozijo vsaj 100 tisoč kilometrov na leto in imajo v voznem parku vsaj 30 vozil. Žirijo so tako sestavljali Mersin Sadić (P2P Transport), Nejc Pernuč (Prevozi Brce) in Stanko Leben (Komunala Kranj). Kipce oziroma nagrade sta zastopnikom znamk podeljevala Miloš Milač, urednik avtomobilizma pri Častniku Finance, ter Boštjan Paušer, urednik revije Kamion&Bus.

BMW je tokrat kot sem že omenil z modelom X5 prejel kipec in naziv luksuznega terenca leta 2019, blizu pa je bil tudi v dveh drugih kategorijah. Električnemu BMW i3 je namreč za las ušel naziv EKO avto leta 2019, saj ga je za pičli dve točki prehitela Toyota Corolla Hybrid, v ‘glavni’ kategoriji pa je bil čisto blizu zmage tudi novi BMW serije 3, ki mu je predvsem na račun visoke nabavne cene, naziv poslovnega avta leta 2019 na koncu pred nosom speljal Peugeot 508.

V kategoriji Službeni avto leta 2019 je prepričljivo zmagal Ford Focus, medtem ko je laskavi naziv Managerski avto leta 2019 prejel Audi A6/A7, ki je očitno tako kot BMW X5 odločno prepričal tudi tretjo žirijo direktorjev in direktoric.

Slika: Maja Ilec

Med znamkami je bil izenačeno najuspešnejši Ford, saj je njegov Transit dobil tudi naziv Dostavno vozilo leta 2019 in tako fordu prislužil kar dva od skupno osmih kipcev, dva pa sta romala tudi v roke Mercedes Benz-a saj je njihov Actros prejel naslov Tovorno vozilo leta 2019, medtem ko je njihov multimedijski sistem MBUX dobil kipec za Avtomobilsko inovacijo leta 2019.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code