BMW je popolnoma ponorel s turbopolnilci! Nekaj tednov nazaj je bil uradno potrjen nov visokozmogljiv dizelski motor s kodnim imenom B57, ki bo lansiranje doživel v novi sedmici.

Ste pripravljeni na še več zmogljivosti in boljšo izkoristljivost? Novi 3.0-litrski vrstni turbodizel s štirimi turbopolnilniki je bil pred kratkim predstavljen na 37. International Vienna Motor simpoziju, kjer je bilo razkitih tudi več informacij.

bmw-quad-turbo (10)

Ponuja 294 kW (400 KM) moči in 760 Nm maksimalnega navora, brutalen navor pa se zbudi že od 2000 do 4000 obratov na minuto. In čeprav novi B57 motor omogoča nadstandardno zmogljivost, še zmeraj ostaja varčen: obljubljenih 5,7 litrov porabe na 100 kilometrov verjetno ne bomo doživeli, realna poraba pa bo še zmeraj presenetljivo nizka.

bmw-quad-turbo (4)

Prvo vozilo, ki bo imelo čast uporabe visokozmogljivega motorja bo BMW 750d, k naj bi do stotice potreboval dobre štiri sekunde in pol, kar je za 3.0 litrskega dizla nadpovprečen rezultat. To bo verjetno prepričalo tudi potencialne kupce bencinske 750i različice, ki sicer ponuja podobne rezulate, vendar z manj racionalno porabo goriva. Še ena dobra lastnost, ki jo lahko primerjamo z bencinarji je vožnja na visokih obratih. B57 bo svojo rdečo linijo postavil šele pri šest tisoč obratih, s tem pa bo pridobil karakter, ki bo bolj napolnjen z emocijami.
bmw-quad-turbo (5)

Seveda ni bila vsa energija usmerjena le k ugajanju strank. BMW ustvarja motorje, ki bodo v prihodnosti ustezali vsem okoljevarstvenim normativom, saj si bo le tako zagotovil mesto na vrhu luksuznih vozil. Njihova ideja je tudi, da bi motorna različica konkurirala mogočnim dizelskim osemvaljnikom konkurenčnih znamk, če jim bo uspelo, pa bo pokazal le čas.

 

Vir: BMWblog

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code