Tisti, ki se odločate za nakup bavarca z vgrajenim trovaljnim bencinskim agregatom, ste lahko nekoliko zmedeni glede zanesljivosti. Vedeti morate samo to...

BMW se je že nekaj časa nazaj odločil v svoje avtomobile z oznako 18i, vgrajevati 1.5 litrski trivaljnik, ki pa mu ne kaže ravno najbolje. BMW 218i Active Tourer, na dolgoročnem testu dveh priznanih nemških revij Auto Zeitung in Auto Bild ni dosegel ravno zavidljivih rezultatov, v obeh primerih pa je bil krivec za napako ravno motor B38. Dolgoročni test se namreč opravlja do 100 tisoč prevoženih kilometrov, kjer je pri obeh prišlo do okvare motorja, ki je bila tako huda, da so morali motorja zamenjati ali zamenjati toliko sestavnih delov, da ne moremo več reči, da je motor ostal isti. Pri reviji Auto Zeitung je motor zdržal vsega 74.333 kilometrov, preden je potreboval zamenjavo. Kaj se torej dogaja, se sprašujejo mnogi. Kako pa je s 1.5 litrskim motorjem na splošno? Ali sploh lahko z mirno vestjo kupite vozilo BMW s 136 konjskim trivaljnikom ali je to le časovna bomba?

Tudi BMW se je odzval na probleme zanesljivosti B38 agregata. Glede na besede predstavnikov iz Munchna, je bil problem v  dizajnu ležaja ročične gredi, kar naj bi bilo odpravljeno že aprila 2015, saj so do takrat uporabljali le ležaje s polovično školjko. Po tej spremembi naj bi motor deloval brezhibno in brez napak, tudi ob pogostejši uporabi. Uradna izjava se glasi:

“Trivaljni B38 motor je v uporabi v modelu BMW 218i. V prvi fazi so imeli motorno gred uležajeno z aksialnim ležajem, ki je bil izveden kot kombiniran hidrodinamični prirobnični ležaj  s 180 stopinjsko zasnovo (“pollupine ležajev”). Zelo pogosta uporaba sklopke je zato pripeljala do prezgodnje obrabe tlačnega ležaja in posledično tudi sklopke. Zato smo aprila 2015 ta ležaj zamenjali s polnim 360 stopinjskim, ki je popolnoma odpravil vse probleme, ki so nastajali do tedaj. Strankam po vsem svetu smo ta poseg tudi ponudili in sicer brezplačno. Od takrat ni bilo opaziti nobenih težav.”

Sedaj pa tudi nas zanima. Kakšne imate vi izkušnje z B38 motorji? Ali je tri-valjni bencinski motor B38 zanesljiv ali ste imeli težave s poškodbami motorja?

BMWBLOG-BMW-B38 (1)

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code