V Ženevi je BMW ravnokar svetu prvič pokazal hibridno različico najbolje prodajanega SUV-a z imenom X3, ki je del bavarske modelne ofenzive električnih in elektrificiranih vozil do prihodnjega leta, ko nameravajo na trg lansirati kar 10 novih modelov.

BMW X3 xDrive30e združuje uporabnost premium SUV-a z najnovejšo BMW e-Drive tehnologijo, ki je po besedah Harolda Krugerja, brez kompromisov. Robustne karakteristike, športna vožnja in vrhunski xDrive štirikolesni pogon (ki je aktiven tudi, ko avtomobil poganja samo elektrika), se združijo skupaj z neverjetno nizko porabo in izpusti škodljivih plinov.

Zahvaljujoč rabi najnovejše baterijske tehnologije, znaša električni doseg do 50 kilometrov, skupna poraba pa znaša zgolj 2.4 litra na 100 prevoženih kilometrov in pri tem v zrak izpusti zgolj 56 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Pogonski sklop je izjemno podoben kot pri limuzinskem BMW 330e in se sestoji iz bencinskega štirivaljnika in električnega motorja. Oba motorja svojo moč na vsa štiri kolesa prenašata preko osem stopenjskega tiptronic avtomatskega menjalnika, sistemska moč obeh skupaj pa znaša 252 konjskih moči, oziroma kar 293 konjskih moči ob uporabi kratkotrajne XtraBoost funkcije. Pospešek do stotice tako znaša zavidljivih 6,5 sekunde.

Prej omenjena zadnja generacija baterijskega sklopa je tudi izjemno kompaktna in tako omogoča vgradnjo pod zadnjimi sedeži, kar prihrani veliko prostora in tako še vedno omogoča 450 litrski prtljažni prostor, kar je enako kot pri ostalih različicah s pogonom na notranje izgorevanje.

Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code