Prekmurci so zahvaljujoč bivšemu dirkaču Čabi Lazarju, bogatejši za čisto pravo dirkališče, ki je primarno namenjeno motociklistom.

V okolici Lendave je domačin in nekdanji speedway dirkač Čaba Lazar prevzel bivši propadli projekt Petrolie in tako v nekoliko manjšem obsegu, ustvaril LindauRing. Zamisel o dirkališču v Sloveniji se mu je sicer utrnila že davnega leta 1988, vendar je zaradi umazanih iger in propadu Petrolie, ki je leta 2007 prevzela projekt ter ga povečala na 3,5 kilometrsko stezo, dodala golf center in hotelski kompleks, projekt čakal na boljši jutri.

”Aldo Pietro Ferrari je obljubljal veliko, šlo pa je za goljufijo!”

Ko je snovalec ideje videl, da je projekt dokončno propadel, se je odločil stvari vzeti v svoje roke – dobesedno. Ob vprašanju kako mu je uspelo, je odgovoril: ”Moral sem vzeti stvari nazaj v svoje roke. Odkupil sem zemljišča, narisal projekt, kupil stare stroje in naredil stezo. Stotine ur na bagerju. Dokumentacija pa je zgodba zase, ne priporočam ljudem z slabimi živci.” Že v tej izjavi se vidi, kolikšna je bila želja in koliko dela je bilo vloženega v ta projekt, glede dokumentacije pa nam je tudi jasno – saj smo namreč v Sloveniji, zakaj bi nekomu nekaj olajšali in mu pomagali na birokratski ravni, če pa mu lahko vse skupaj otežimo.

Steza je dolga točno en kilometer, široka pa okoli 7-8 metrov. Zaradi svoje izjemno dolge ravnine (glede na skupno dolžino) je na njej z motorjem moč doseči tudi hitrosti preko 200 kilometrov na uro, kar dokazuje tudi zgornji videoposnetek. Dokončana naj bi bila prihodnje leto spomladi, primarno pa bo namenjena motoristom. Večjih dirk ne bo gostila, bodo pa dobrodošli tisti, ki bi radi tehnično zanimivo progo izkoristili za trening. Interes je zagotovo ogromen saj pri nas kronično primanjkuje pravih dirkališč. Temu opisu sicer to dirkališče sicer ne ustreza popolnoma, pa vendar sta projekt in izpeljava zagotovo vredna ogromne pohvale, mi pa tudi upamo, da se bomo lahko nekoč po njej zapodili s kakšnim bavarskim športnikom. Očitno se da vse če je ogromna volja in vztrajnost!

Fotograf: Roman Sef

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code