Po navedbah Automobile Magazine naj bi med podjetji BMW in Jaguar Land Rover potekali dogovori glede dobave motorjev. BMW naj bi za angleško znamko ponudil nadgrajeno različico svojega V8 TwinTurbo motorja.

Visokozmogljivi osemvaljni motorji naj bi bili uporabljeni v avtomobilih podjetja Jaguar in land Rover višjega cenovnega razreda. Trenutno BMWjev V8 s prostornino 4,4 litra razvije med 450 in 600 konjskimi močmi, Jaguar Land Rover pa naj bi prejela nekoliko prilagojeno 4,0-litrsko enoto, ki bo močno izboljšala ekonomičnost vozil, sploh v primerjavi z Jaguarjevim 5,0-litrskim V8.

BMW se v zadnjem času sicer bolj podrobno posveča štiri- in šestvaljnim motorjem, dogovor z Jaguar Land Rover pa jim dovoljuje proizvodnjo enot V8 tudi če so le-te namenjene konkurenčnemu proizvajalcu.

V preteklosti so bili motorji V8 za proizvodnjo relativno poceni in so si z V6 delili mnoge komponente, kar je bistveno znižalo stroške. Sedaj se Bavarci zaradi stroge evropske direktive bolj osredotočajo na modularno strategijo izgradnje štirivaljnikov in na povečanje proizvodnje 3,0-litrskih vrstnih šestvaljnikov, kar onemogoča uporabo določenih enakih komponent motorja in posledično povečuje stroške.

Legendarni 4,4-litrski V8 z oznako N63 je bil sicer proizveden leta 2008, pozneje pa je bil deležen še treh nadgradenj oz. izboljšav. Najdemo ga lahko pod pokrovom modelov 550i, 550i GT, 650i, 750i, X5 xDrive50i in X6 xDrive50i. Tudi Alpina uporablja različico tega motorja v svojih modelih B5 BiTurbo, B6 BiTurbo in B7 BiTurbo.

Različica motorja N63, ki jo uporablja divizija M je prejela oznako S63. Tudi ta je 4,4-litra velik V8, ki je bil prvič uporabljen v prvi različici X6 M. Najdemo ga še v novem X6 M in obeh X5 M, ter v F10 M5, F06/12/13 M6 in celo Wiesman GT MF5.

Verjamemo, da bo legendarni osemvaljnik v velik ponos tako bavarskemu BMW ko angleški navezi Jaguar Land Rover, pa vendar bodo ljubitelji težko preboleli izgubo 5,0-litrskega V8, ki se skriva pod pokrovom Jaguarja F-Type. Prisluhnite čudoviti zvočni kulisi konkurence.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code