Kako hitro leti čas! BMW svoje jeklene konjičke opremlja z opcijo štirikolesnega pogona okroglih trideset let, njegova popularnost pa govori sama po sebi: skoraj vsak tretji BMW je danes prodan z xDrive pogonom, uspešnost pa ni takšna le po zaslugi BMW X modelov.

BMW je s pametno odločitvijo ustvaril pravi hit. Danes je z xDrive štirikolesnim pogonom lahko opremljen vsak model od BMW serije 1 do serije 7. Znotraj vsake serije je na voljo široka izbira modelov za različne verzije motorjev. V zadnjih letih so bavarski inženirji ustvarili tudi povsem nove ideje: xDrive v kombinaciji s hibridnim pogonom in s platformo pogona na sprednji kolesni par. BMW nudi danes več kot 110 modelov – s katerimkoli tipom menjalnika – z BMW xDrive v 12 različnih modelnih serijah, prav tako pa je ta oprema na voljo tudi pri priključnem hibridu BMW i8 in kompaktnem BMW 225xe z električnim pogonom.

 

Kdaj se je vse začelo? BMW je na frankfurtskem avtomobilskem salonu leta 1985 razkril prvi model s štirikolesnim pogonom: MW 325i “Allrad”, ki je na prvi pogled deloval čisto normalno, za volanom pa se je občutila tista prava razlika. Štirikolesni pogon ni izboljaš le trakcije, omogočil je tudi bolj kontrolirano dinamično vožnjo skozi ovinke.

bmw-xdrive-30-let (8)

Danes inteligentni sistem štirikolesnega pogona predstavlja novo raven užitka v vožnji. Aktualna generacija tega sistema je krmiljena s pomočjo integriranega upravljanja šasije (ICM), ki zagotavlja, da se xDrive vedno odzove ustrezno in v najbolj zgodnjem možnem trenutku, ki se določi na osnovi zanesljivega zaznavanja in nadzorovanja trenutne vozne situacije. Posegi se lahko izvajajo bodisi izključno z BMW xDrive bodisi z xDrive v kombinaciji z dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ali dinamičnim nadzorom zmogljivosti (DPC).

bmw-xdrive-30-let (53)

S tem je sistem štirikolesnega pogona natančno prilagojen tipičnim lastnostim pogona BMW na vsa štiri kolesa. To pomeni, da se pri modelih s štirikolesnim pogonom večji delež pogonskega momenta posreduje na zadnji kolesi, če vožnja poteka v normalnih voznih razmerah. Na ta način se ohrani natančna povratna informacija krmiljenja BMW, ki praktično odpravi navor krmiljenja. Za natančno zavijanje in visoko stabilnost ohranjanje smeri vožnje, najnovejša generacija sistema BMW xDrive povečuje količino moči na zadnji kolesni par.

bmw-xdrive-30-let (29)

Najnovejši modeli BMW s štirikolesnim pogonom prinašajo tehnološki napredek, ki je močno vpet v mobilnost prihodnosti. Vozilu BMW i8 je sledil mednarodni prihod na trg prvega proizvodnega priključnega hibrida iz jedrne blagovne znamke, in sicer BMW X5 xDrive40e. Po zaslugi stalnega sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive in tehnologije eDrive BMW EfficientDynamics, združuje to športno terensko vozilo (SAV) vznemirljivo športno zmogljivost z izvrstno učinkovitostjo. Inteligentno upravljanje moči hibrida sinhronizira obratovanje motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, da v vsakem trenutku poveča učinkovitost, medtem ko se odlično odziva na voznikove zahteve. Pogonski moment iz obeh pogonskih enot se prenaša na cesto s pomočjo stalnega inteligentnega sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive.

bmw-xdrive-30-let (46)

V mesecu septembru 2015 je na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu svojo svetovno premiero doživela šesta generacija BMW serije 7. Najbolj luksuzna limuzina BMW, ki prinaša revolucionarne inovacije na vseh področjih, je z BMW xDrive na voljo od svojega prihoda na trg (oktober 2015). Nova luksuzna limuzina bo prav tako prvi model, ki bo omogočal kombinacijo inteligentnega sistema štirikolesnega pogona z integralnim aktivnim krmiljenjem, kar pomeni –pasivno krmiljenjem zadnjega kolesnega para. V spodnji galeriji si oglejte vse pomembe udeležence v razvoju štirikolesnega pogona, vse do najnovejših modelov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code