Čeprav je BMW i3 opevan ter v veliki meri priznan kot prvi električni avto bavarske znamke, v resnici to ni. Pravzaprav je prvi električni BMW debitiral že leta 1969!

Pred dvainpetdesetimi leti je BMW izdelal dve poskusni vozili, ki sta bazirali na seriji BMW 02 z namenom raziskati primernost električnega pogona za vožnjo v resničnem svetu. Za pogon je bil izbran motor z enosmernim tokom, z največjo močjo 32 kW (43 »konjev«), ki ga je razvil Bosch in katerega moč je bila usmerjena na zadnja kolesa prek vmesnega gonila in gredi. Za hlajenje je skrbel radialni ventilator s 140 W termostatom. 85-kilogramski elektromotor je svojo moč črpal iz 12 standardnih 12-voltnih svinčevih baterij znamke Varta, ki so bile nameščene na paleti v motornem prostoru.

Zaradi velikega števila svinčevo-kislinskih baterij spredaj je bil BMW 1602 precej težak. Pravtako je bila razporeditev mase precej neenakomerna, kot si lahko predstavljate. Samo sprednja baterija je tehtala 350 kilogramov in se je štela kot ena enota, kar je privedlo do tega, da jo je bilo mogoče odstraniti in zamenjati s popolnoma napolnjenim paketom.

BMW je na olimpijskih igrah leta 1972 v Munchnu uradno predstavil 1602 Electric in podatek, da so bili olimpijci verjetno hitrejši, pove dovolj o zmogljivosti prvega ‘električarja’. Mali BMW 1602 Electric je v osmih sekundah pospešil od 0-50 km/h in dosegel največjo hitrost 100 km/h. Če bi vozil s konstantno hitrostjo 50 km/h, bi lahko prevozil 30 kilometrov. Zanimivo pa je, da je BMW v 70. letih prejšnjega stoletja razvil celo regenerativno zaviranje!

BMW 1602 Electric je trenutno na voljo za ogled na IAA 2021, poleg vseh radikalnih futurističnih konceptnih avtomobilov. Ko gledamo, kje je BMW začel, je zanimivo videti, kam taista znamka gre… v svet elektrifikacije¸in stran od rdeče niti prvotne filozofije. 1602 Electric je tako očarljiv mali starinski električni avtomobil s tehnologijo, ki se danes zdi arhaična. Vendar je bil to začetek zanimanja znamke za električno tehnologijo, ki bo definitivno prihodnost avtomobilske industrije.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code