Če ste mislili, da BMW-jeva okrogla značka spominja na čase, ko je bil BMW še proizvajalec letal, se motite, ravno tako pa se motite tudi, če mislite, da notranji del značke predstavlja vrteči se propeler.

Na srečo je bavarski proizvajalec avtomobilov nedolgo tega objavil kolumno, kjer so razložili nastanek in pomen značke. Vas zanima kako je potem nastal notranji krog, razdeljen na štiri enake dele v beli in modri barvi? Glede na zapis BMW, ikonski bela in modra barva predstavljata zvezno državo Bavarsko, ki ima ti dve barvi v svoji zastavi. Če pogledamo nekoliko bolje pa so v logotipu BMW, barve v primerjavi s simbolom Bavarske obrnjene drugače, razlog pa je v tem, da je takrat veljal zakon, ki je prepovedoval uporabo nacionalnih simbolov v komercialne namene. Ravno zaradi tega, so pri BMW enostavno obrnili barve in tako zaobšli takratni zakon.

Znamka BMW je bila prvič registrirana 5. oktobra 1917, pred tem pa se je podjetje imenovalo Rapp Motorenwerke, ki je svojo pot začelo 4 leta prej. BMW tako v začetku sploh ni imel svojega emblema, zato so njihovi stvaritelji enostavno vzeli originalno značko prejšnjega podjetja, in zamenjali konja v notranjem delu kroga, z obrnjenim simbolom Bavarske, ter črkami BMW. Zakaj tudi ne bi uporabili teh barv saj se podjetje vseeno imenuje Bayerische Motoren Werke (Bavarska motorna vozila).

Od kod torej izhaja slavna interpretacija glede letalskega propelerja? Po vsej verjetnosti iz spodnjega oglasa iz leta 1929.

Dolgo časa se BMW niti ni trudil, da bi popravil ta mit o propelerju obenem pa so dejali, da niti ni povsem zgrešen. Že leta 2010 je The New York Times objavil članek, ki je govoril o tem in tako želel razbliniti mit enkrat za zmeraj, pa vendar se je po nekem ‘čudežu’ le ta še vedno obdržal. No upamo, da smo vam sedaj pomagali razjasniti pomen značke oziroma logotipa znamke BMW.

2 KOMENTARJI

  1. A, dajte no dajte, še do včeraj je veljalo drugače, danes pa ste nas prav vi blagovolili razsvetliti z novico, ki da od zdaj drži kot pribita… Ha-ha-ha!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code