Podjetji kot sta Apple in Tesla sta pokazala, kako se stvari streže, sedaj pa jima sledi še bavarski BMW in MINI, ki bo svojo programsko opremo po novem nadgrajeval kar preko zraka, ang. "over the air" (OTA).

Kako bo delovalo posodabljanje OTA v avtomobilski industriji? Namesto, da bi kupili avtomobil in obtičali s prvotno “zastarelo” programsko opremo, bodo avtomobilski proizvajalci lahko nadgrajevali programsko opremo in dodali najnovejše programske elemente kar preko zraka in s tem izboljšali vozniško izkušnjo. Tako kot lahko posodobite svoj pametni telefon iOS ali Android bo to po novem mogoče tudi v avtomobilih preko celotnega lastništva.

BMW predstavlja novost sprva za najnovejša modela BMW X5 in serijo 8, ki bosta zapeljala na ceste proti koncu letošnjega leta. Seveda pričakujemo, da se bosta po omenjenih dveh zgledovala tudi BMW X7 in serija 3, ki bosta javnosti predstavljena pozneje letos.

MINI (ki že uporablja 4G mobilno povezavo) bo prav tako deležen te fenomenalne nadgradnje, vendar zaenkrat še ni znano kdaj bodo program implementirali v svoja vozila in kateri avtomobil bo prvi. Ugibamo, da bo novost na voljo pri električnem vozilu MINI, ki ga bomo spoznali v drugi polovici prihodnjega leta.

Automotive News Europe se je pogovarjal z vodjo digitalnih elementov pri BMW. G. Dieter May je govoril o strategiji, ki tiči za posodobitvami OTA. Med drugim je povedal:

“Še vedno delamo na naši strategiji. Odločamo se kateri deli programske opreme se bodo lahko posodabljali preko zraka in kako – doma preko kabelske povezave LAN ali preko vgrajene SIM kartice v vozilu. Prednost je jasna: vaše vozilo je nenehno posodobljeno brez posegov lokalnega BMW serviserja oz. prodajalca. Seveda s tem prihajajo tudi tveganja, poleg varnostnih vprašanj je potrebno tudi primerno shraniti podatke, ko se slednji na novo nalagajo v sistem. Za upravljanje motorja je namreč podatkov za več gigabajtov (GB). Tako velika posodobitev bi lahko bistveno vplivala na porabo mobilnih podatkov in s tem povzročila neželene stroške.”

BMW se bo zato sprva osredotočil predvsem na OTA posodabljanje svoje navigacijske naprave, celotno posodobitev naprednega iDrive sistema pa pričakujemo v prihajajočih letih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code