Poročilo, ki prihaja iz Nemčije, trdi, da je nevladna organizacija tožila BMW in Daimler (matično podjetje Mercedes-Benz), ker "nista zaostrila svojih ciljev glede emisij ogljika".

Poleg tega naj bi tožba izpodbijala tudi njuno odločitev, da avtomobile z motorjem z notranjim zgorevanjem (ICE) ohranijo v proizvodnji po letu 2030.

Poročilo je za nemško publikacijo Handelsblatt dejansko potrdila nevladna organizacija, in sicer Deutsche Umwelthilfe. Tožba je bila vložena v ponedeljek zvečer, potem ko se nemška proizvajalca avtomobilov nista strinjala z njunimi zahtevami. Očitno je bila nevladna organizacija v stiku tako z Daimlerjem kot z BMW-jem in je predlagala poravnavo, katere rok je potekel 20. septembra. Ker se nobena stran ni strinjala s pogoji, je bila v ponedeljek zvečer vložena tožba.

Tožba temelji na temeljni pravici do varstva okolja. Odvetnik za okoljsko pomoč Remo Klinger je za Handelsblatt povedal, da država ne le, da mora spoštovati to temeljno pravico, ampak jo morajo tudi posamezne družbe, ki so odgovorne za izpust ogromnih količin emisij ogljikovega dioksida.

Zahteve nevladne organizacije so vključevale omejitev proizvodnje avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem pred letom 2030. Doslej niti BMW niti Daimler nista objavila jasnega končnega datuma za proizvodnjo svojih ICE. BMW se je odločil, da bo znamko MINI spremenil v popolnoma električno. Poleg tega sta po poročanju Reutersa BMW in Daimler potrdila, da nista sprejela zahtev nevladne organizacije in da sta v procesu tožbe. V sami tožbi se uporablja sodba sodišča Nizozemske.

Maja 2020 so okoljske skupine, ki so pred tem tožile naftno družbo Shell, ker niso storile dovolj za ublažitev vpliva na podnebje, zmagale. Zaradi sodbe tega sodišča je bilo podjetje prisiljeno zmanjšati emisije, kar je bilo prvič, da je moralo zasebno podjetje sprejeti tako drastičen ukrep.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code