Eden od lastnikov (le okoli štiristo primerkov) legendarnega BMW M1 je bil tudi danes žal že pokojni igralec Paul Walker.

Ko pomislimo na pokojno legendo franšize ‘Fast and Furious’ – Paula Walkerja, hkrati pomislimo na famoznega Nissana Skyline GT-R. Brian O’Conner (kot je igralcu v filmih ime) ga je imel v osebni lasti, bil pa je tudi velik ljubitelj bavarskega proizvajalca vozil. Eden najredkejših Walkerjevih beemvejev – BMW M1 AHG iz leta 1980 – je bil pred kratkim naprodaj, v ponedeljek pa prodan za zasluženih 500.000 ameriških dolarjev.

BMW M1 je bil zasnovan kot poseben homologacijski model za dirke športnih avtomobilov FIA Group 5, ki je od proizvajalcev zahtevala izdelavo cestnih različic avtomobilov, ki so jih nameravali dirkati. BMW je oblikovanje prepustil Giorgettu Giugiarou, inženirsko nalogo pa je položil v roke Lamborghiniju. Nažalost pa je celoten projekt kmalu padel v vodo, kar je BMW prisililo, da je sestavil novo ekipo. Glavno besedo je tokrat imelo podjetje Italengineering, ki je svoj čas posvetilo izdelavi jeklenega podvozja edinemu M1 modelu v zgodovini znamke.

Slabe novice so se pri – na pogled – brezupnem projektu vrstile ena za drugo, in dirkanje v seriji športnih avtomobilov FIA Group 5 je bilo odpovedano. Avtomobil je bil prisoten le v tekmovanju v sklopu Procar serije, ki je vsebovala zasedbo aktualnih voznikov Formule 1.

Dotični M1 je bil v prvi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja konkretno dodelan s strani AHG. Pri predelavi je M1 prejel Procar ‘body kit’, BBS platišča, tri-barvno paleto BMW Motorsport ter usnjeno oblazinjenje. Tudi motor ni ostal neopažen, 3,5-literski (M88) srednje nameščen vrstni šestvaljnik, je iz osnovnih 277 “konjev”, po predelavi na zadnjo os, preko 5-stopenjskega ročnega menjalnika, spustil 350 “konjskih moči”. Takšnih posebnih različic je bilo izdelanih le 10.

Glede na navedbo je bil avtomobil avgusta 1979 dobavljen BMW Schneiderju v Nemčiji. V Združene države so ga uvozili nekje v sredini devetdesetih let, ko ga je prevzel zbiratelj iz zvezne države Georgia. Leta 2011 pa je bil prodan zbiratelju v Texas in nato končno našel svojo pot v AE Performance, zbirko, ki sta si jo delila Walker in Roger Rodas. Od tam je romal dalje in se v ponedeljek prodal za pol milijona dolarjev.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code