Na britanski spletni dražbi Coys smo našli prav poseben primerek legendarnega BMW M1, ki je bil izgubljen kar 25 let, sedaj pa so ga ponovno našli.

BMW M1 je bil že v osnovi izjemen superšportnik sedemdesetih in osemdesetih, ki je odlično združeval videz, zmogljivost, zanesljivost in celo udobje. Bil je zelo markanten dvovratni kupe, ki ga je pomagal sorazviti celo Lamborghini, končni rezultat pa je bil 277 konjskih moči iz vrstnega šestvaljnika, kar je bilo dovolj za končno hitrost nekaj manj kot 260 kilometrov na uro in pospešek do stotice v vsega 5.5 sekundah.

To pa očitno ni bilo dovolj dirkaču Heraldu Ertlu, ki je ta primerek iz leta 1979 v originalnem stanju kupil dve leti kasneje in se odločil, da ga bo dodobra predelal, saj je hotel z njim preseči mejo 300 kilometrov na uro. V sodelovanju s podjetjem British Petroleum, ki je takrat iskalo partnerje za promocijo novih ‘Autogas’ produktov, so se lotili predelave in ustvarili nekaj izjemnega. Motorju so dodali kar dva KKK turbo polnilnika, kar je moč motorja poneslo na okoli 410 konjskih moči, v kombinaciji z močno predelano  zunanjostjo avtomobila pa je bilo to tudi dovolj, da je Ertl 17 oktobra 1981 s tem avtomobilom dosegel končno hitrost 301,4 kilometra na uro.

Ta poseben primerek BMW M1 so pred kratkim našli v neki garaži v vzhodnem Londonu, izgubljen pa je bil več kot četrtino stoletja, saj je leta 1993 enostavno izginil. Gre dejansko za edinstveni primerek, ki predstavlja košček avtomobilske zgodovine in tako predstavlja odlično priložnost za bogate zbiratelje in avtomobilske navdušence s celega sveta, ki bi ta avtomobil želeli kupiti na dražbi.

Fotograf: Coys.co.uk

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code