Nemški proizvajalci avtomobilov BMW, Volkswagen in Daimler so deležni velikega nasprotovanja po tem, ko je javnost izvedela za njihovo vpletenost na testiranje dizelskih emisij avtomobilov na opicah.

Proizvajalci so namreč leta 2014 sodelovali v raziskavi, ki naj bi potrdila, kako čisti so njihovi motorji v primerjavi s prejšnjimi. Opice, ki so jabolko spora te afere, so bile dolge ure zaprte v kletkah, kjer so jim za kratkočasenje pripravili kar televizijo, medtem pa so vdihavale izpušne pline Volkswagen Beetla, ki je bil prižgan v istem prostoru.  Šokantno je to, da so šele sedaj ugotovili, da je bil Beetle dejansko opremljen z opremo za goljufanje na emisijskih testih, ki je na koncu vodila v afero Dieselgate, zato sedaj že vemo, da so bili izpušni plini mnogo bolj strupeni, kot bi morali biti.

Test je bil izpeljan v Lovelace respiratornem raziskovalnem inštitutu v mestu Albuquerque, naročnik pa je bil evropski raziskovalni inštitut za zdravje in okolje v prometu, ki ga finančno podpirajo ravno nemški izdelovalci avtomobilov BMW, Volkswagen in Daimler. Čeprav se sedaj vsi trije mrzlično distancirajo od študije, pa je takratni vodja inštituta Michael Spallek dejal, da so bili ravno Volkswagnovi odvetniki tisti, ki so predlagali uporabo opic, kot testnih subjektov. BMW in Daimler sta večkrat zanikala testiranja, kjer je BMW dejal, da ne izvajajo nobenih poizkusov na živalih, Daimler pa je še dodal, da so poizkusi na živalih odvratni in povsem odveč.

Študija je seveda prejela množico obsodb, tako s strani odvetnikov, kot tudi različnih aktivistov. Aman Johal, direktor združbe Your Lawyers je dejal: “Kako lahko globalna korporacija še vedno razmišlja na način, da se lahko spet izmuzne z novo goljufijo? Testiranje na nemočnih živalih je popolnoma bolno. Če potrošniki do sedaj niso imeli omajanega zaupanja v znamko VW, jim bo to razkritje zagotovo dalo misliti o etiki, ki stoji za podjetjem.”

diesel

Mel Evans, vodja kampanje za čist zrak pri Greenpeace je ravno tako spregovorila o srdu njihove organizacije. Dejala je: “Te presenetljivo odvratni laboratorijski testi na opicah in morda celo ljudeh, spet kažejo na to, da podjetju Volkswagen ne nikakor ne moremo zaupati, saj bodo storili vse da promovirajo svoje umazane dizle. Volkswagen dolguje svojim strankam in širši javnosti hiter preobrat, saj morajo čimprej prenehati s prodajo dizelskih agregatov in se usmeriti v čistejše, električne vode.”

adac-ekotest-bmw-clean-diesel (2)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code