Včeraj nas je BMW Slovenija povabil na Bled, kjer smo obdani z zasneženimi gorami, preživeli dan v spoznavanju nove generacije BMW X3 in luksuznega BMW serije 6 Gran Turismo. Imamo dobre novice!

Že takoj zjutraj smo se zbrali na nekoliko zmrznjenem blejskem golf igrišču, kjer so nas na parkirišču že čakali dve vrsti avtomobilov. Desna je bila obarvana bolj terensko, saj je bila sestavljena iz nove, težko pričakovane generacije BMW X3, nasproti pa so samo na nas čakali prvi primerki luksuzne kupejevsko obarvane limuzine, z novim imenom a nekoliko daljšo tradicijo – BMW serije 6 Gran Turismo.

BMWBLOG - BMW Slovenija - BMW X3 in BMW 6 GranTurismo - Golf Bled (16)

Žal smo morali na prve vtise še nekoliko počakati, saj je najprej sledila kratka predstavitev. Začeli smo z BMW serije 6 GT, ki izhaja iz prejšnje generacije serije 5 GT, katere recept so se pri BMW odločili  popraviti do te mere, da so mu nadeli kar novo ime. BMW serije 6 GT s svojimi več kot petimi metri dolžine in več kot tremi metri medosne razdalje, ponuja pravo potovanje v prvem razredu. Prostora je ogromno, obenem pa je navkljub obdržani uporabnosti, zunanja oblika mnogo lepša in elegantnejša. Zadnji konec je sedaj mnogo nižji, kar prispeva k bolj kupejevskemu izgledu, svoje pa doda tudi zadnji spojler, ki se pri hitrostih nad 110 kilometrov na uro dvigne sam od sebe. Spredaj dominirajo velike aktivne ledvičke, ki se odpirajo ali zapirajo glede na potrebe avtomobila po hlajenju, celotna oblika avtomobila pa daje občutek, da serija 6 GT končno ve kaj je. Armaturna plošča je skoraj identična tisti v seriji 5, kar je prej prednost kot slabost, saj je ta že poznana, narejena iz kvalitetnih materialov in ergonomsko odlično oblikovana. Na zadnji klopi je dovolj prostora tudi za dvometraše, prtljažnik pa je s svojimi 610 litri zlahka dovolj velik tudi za daljša potovanja z družino. BMW serije 6 GT bo opremljen tudi s kopico najnovejše tehnologije, med drugim info zabavni sistem nove generacije z upravljanjem z gestami, na voljo pa bo tudi sistem avtonomne vožnje, ki bo lahko do 30 sekund prevzel nadzor nad vozilom in znal sam tudi zamenjati vozni pas. LED luči so serijske.

BMW X3 nove generacije, bo ravno tako ponujal vse tehnološke bombončke, ki jih najdemo v ostalih novih modelih bavarskega proizvajalca, obenem pa pri BMW obljubljajo, da je novo tudi vse ostalo, vključno s platformo. Novo generacijo odlikuje mnogo kompleksnejša oblika od predhodnika, ki pa se vseeno kaže bolj v evoluciji, kot revoluciji. Zagotovo bo k izgledu veliko prispevalo dejstvo, da bodo LED luči ter 18 palčna platišča na voljo že serijsko, dodatno pa bo skupno možno izbirati kar med 13 različnimi platišči v velikosti od 18 do 21 palcev. Tipično razmerje razporeditve teže 50:50 omogoča dobre vozne lastnosti, ki pa se ne končajo tam, kjer se končajo utrjene poti, saj naj bi bil novi X3 dovolj zmogljiv tudi na terenu oziroma kot pravijo pri BMW, omogoča svobodo in užitek v vožnji obenem. Večja revolucija se je zgodila v notranjosti, ki je sedaj mnogo bolj podobna seriji 5 in daje hkrati mnogo bolj premium občutek od predhodnika. BMW X3 nove generacije je s širino 4,71 metra, širino 1,89 metra in višino 1,67 metra, nekoliko zrasel prav v vse smeri, daljša pa je tudi medosna razdalja (2,86 metra). To pomeni, da je znotraj še bolj prostoren in še bolj zračen, s 550 do 1.600 litri prtljažnega prostora, pa bo brez težav zadovolji tudi zahtevnejše družine. Ravno zaradi vseh pozitivnih lastnosti v kombinaciji z odličnim xDrive štirikolesnim pogonom, je svojega dobil tudi Marko Grilc, ki je tako postal ambasador znamke BMW.

Po kratkem uvodu, je moja (modra) skupina najprej preizkusila BMW serije 6 GT. Pot nas je vodila po zavitih gorenjskih cestah, ki so bile še nekoliko vlažne in zaradi nizkih temperatur tudi precej spolzke. Tako smo lahko že takoj preizkusili xDrive štirikolesni pogon, ki nas je zvesto vlekel ven iz ovinkov, medtem ko smo preizkušali vse dobre plati zmanjšane teže pri novem modelu. A bolj kot to me je vseeno zanimala druga, bolj umirjena plat avtomobila, saj je avtomobil dobesedno narejen za avtocestna križarjenja. Že kratek odsek avtoceste je nakazal, da serija 6 GT misli resno, saj je avtomobil pri avtocestnih hitrostih nadvse udoben, tih in s pomočjo avtonomne tehnologije tudi povsem nenaporen. Kmalu je moje druženje s tem poslovnežem prišlo h koncu, nakar me je čakal kratek golf izziv, ki mi iskreno povedano ravno ni šel najbolje od rok, nato pa je sledilo kosilo.

BMWBLOG - BMW Slovenija - BMW X3 in BMW 6 GranTurismo - Golf Bled (32)

Po kosilu smo vsi že nestrpno pogledovali po vrsti BMW X3, saj smo od druge skupine slišali kaj vse nas čaka. Ni minilo dolgo in že smo se v koloni počasi odpravili proti Pokljuki. Že po prvih zavojih sem začutil, da se X3 pelje res dobro. Presenetljivo mi je ugajal še bolj od serije 6 GT, k čemer je zagotovo veliko pripomoglo dejstvo, da je od slednjega tudi 130 kilogramov lažji. To pomeni boljše pospeške in manj teže, ki te v zavojih hoče potisniti navzven, obenem pa je manjša teža uporabna tudi pri vožnji izven utrjenih cestišč.  Na srečo je v ponedeljek tam gori konkretno snežilo, zato smo lahko na odseku gozdne poti, tudi dodobra preizkusili uporabnost štirikolesnega pogona na ledeni podlagi, kjer se je kot vedno dobro izkazal. Prav presenečen sem bil tudi nad vzmetenjem saj je ogromne luknje na gozdni poti, blažilo zelo dobro, česar glede na trdoto vzmetenja na asfaltu, res nisem pričakoval.

BMWBLOG - BMW Slovenija - BMW X3 in BMW 6 GranTurismo - Golf Bled (39)

Po nekaj minutah vožnje skozi gozd smo prišli na Pokljuko, kjer nas je čakal drugi izziv – streljanje z biatlonsko puško na pravem strelišču, kjer mi je šlo na srečo mnogo bolje kot pri prvem izzivu, saj sem zadel vseh deset strelov. Zanimiv in obenem izjemno dobrodošel izziv, ki ga na takem dogodku ne bi nikoli pričakoval in hkrati kaže lepo sodelovanje znamke BMW s slovensko biatlonsko reprezentanco in organizacijo tekmovanj na najvišjem nivoju. Čakal nas je le še tretji izziv – slalom z BMW X3 po snegu in to vzvratno. Zanimiva preizkušnja vozniških sposobnosti, kjer smo lahko uporabili vzvratna ogledala ali kar vgrajeno vzvratno kamero. Po končanem tretjem izzivu, je sledila le še vožnja v dolino ter razglasitev skupnih zmagovalcev vseh treh izzivov. Žal so me izdale veščine golfa, zato nisem bil med njimi, a sem vseeno preživel zelo prijeten in poučen dan v družbi vozil BMW in njihove celotne ekipe. Avtomobila sta na meni pustila dober prvi vtis. BMW serije 6 GT je točno to kar so pri BMW obljubljali, tako oblikovno, kot tudi tehnično, BMW X3 nove generacije pa končno združuje udobje, tehnologijo in vozne lastnosti z odličnim dizajnom. Komaj čakam prihajajoče teste, kjer upam, da me bosta prepričala tudi v drugo.

BMWBLOG - BMW Slovenija - BMW X3 in BMW 6 GranTurismo - Golf Bled (30)

Fotograf: Luka Janežič

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code