A je še kaj lepšega kot s staro dobro E39 generacijo BMW serije 5 postaviti svetovni rekord in istočasno še pomagati našemu planetu?

Količina elektronskih odpadkov kot so kabli, baterije, adapterji in ostali elektronski pripomočki, se zadnje čase vseskozi močno povečuje kar predstavlja velik ekološki problem, ki ga je ameriško podjetje ITAP že obrnilo sebi v prid in tako iz reciklaže elektronskih odpadkov naredilo posel.  Tako je podjetje iz 90 odstotkov recikliranega materiala, ustvarilo ta BMW serije 5 E39 z imenom Phoenix. Čeprav ITAP sicer ne proizvaja avtomobilov, so se vseeno odločili stopiti korak v to stran, saj so v teh časih predvsem električni avtomobili dober način izpostavljanja blagovne znamke. Zato so izdelali ta električni avtomobil in z njim dosegli Guinnessov rekord za najdaljšo prevoženo razdaljo z enim polnjenjem baterij z električnim avtomobilom. Ta razdalja znaša kar 1.600 kilometrov, kar je precej več od prejšnjega rekorda iz leta 2013, ki je znašal 1.298 kilometrov. Rekord je bil priznan na dirkališču Auto Club Speedway v Kaliforniji, vse skupaj pa se je avtomobil vozil kar dva dni.

Najlepša stvar pri tem rekordu je ta, da je prototip, baziran na prelepi E39 generaciji serije 5, stal vse skupaj le 14.000 dolarjev, kar znaša le slabih 12 tisoč evrov. Njegov namen je pokazati potencial recikliranja električnega materiala in elektronike, saj odlaganje te vrste odpadkov predstavlja čedalje večji problem, ker prave rešitve za ta problem še vedno ni na vidiku. Ne le, da s ponovno uporabo komponent zmanjšajo odpad, ki bi drugače končal pod zemljo, temveč tako tudi zmanjšajo potrebo po novih surovinah in zmanjšajo izpuste pri transportu le teh.

BMWBLOG-1600km-na-elektriko-svetovni rekord (6)

Vir: omniauto.it

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code