Največji huligani v modelni ponudbi znamke MINI, športne različice John Cooper Works, so se v zadnjih dneh podili po novem dirkališču Gaj (Cerklje ob Krki) ter po zanimivih panoramskih vožnjah, kjer vozniki in sopotniki uživajo v lepotah Dolenjske. Včeraj smo obiskali dogodek, ki ga je organiziral Avto Aktiv, pooblaščeni trgovec in serviser vozil BMW in MINI.

MINI ima v svoji modelni ponudbi štiri različne izvedenke. Prvi je najbolj podoben ”originalnemu” in se imenuje MINI Cooper JCW, sledi pa mu njegova izvedenka brez strehe, imenovana preprosto MINI Cabrio JCW. V ponudbi najdemo tudi model Clubman in terensko naravnani Countryman s štirikolesnim pogonom ALL4. Skupni imenovalec vseh je to, da jih poganja enak, 2,0-litrski štirivaljni bencinski agregat, ki proizvede 231 ”konjev” in 350 Nm navora. Podjetje Avto Aktiv nas je tako povabilo na spoznavni dan s prav temi modeli; dogodek, imenovan MINI Workout.

Po spoznavnem predavanju inštruktorja varne vožnje Marijana Božiča in Predraga Trkulje smo se razvrstili v dve skupini, belo in črno. Prva skupina se je podala na panoramsko vožnjo po okolici, na kateri so lahko spoznali dolenjske kraje, druga pa takoj na dirkališče. Izbral sem klasični MINI Cooper, John Cooper Works, po navodilih smo na stezi najprej naredili dva spoznavna kroga, hitro pa smo spoznali, da je proga nekako prirejena, saj so tako inštruktorji poskrbeli za čimvečjo varnost udeležencev, ki vsi le niso bili tako izkušeni. Med štirimi hitrimi krogi  smo se lahko bolje spoznali z vozili. Prvo bi rad omenil nam že poznano zvočno kuliso, ki ”prihaja” iz izpušnega sistema teh ”malih petard”, saj je skorajda neverjetna. Ne le, da izboljša zmogljivost vozila, zadek vozila z dvema velikima izpušnima cevema je vizualno precej bolj prijeten na pogled. MINI je v izpušnem sistemu uporabil napredno geometrijo končnega dušilca in ventile, ki se odpirajo glede na izbran vozni profil. Kot bi morda pričakovali, na dogodku ni manjkalo glasnega ”rohnjenja” motorjev in cvilečih pnevmatik, saj smo vsi vozili v SPORT voznem načinu. Na žalost vseh udeležencev so se hitri krogi končali in na vrsto je prišel krog za ohlajanje zavor. 

Tudi vzmetenje se je na stezi odlično izkazalo: v vseh MINI vozilih je namreč prisoten odličen občutek na volanu in minimalno nagibanje karoserije, ki pričara podobno doživetje kot pri vožnji gokarta. Vozniško dinamiko zagotavlja tudi širina osi in nizko težišče vozila. Verjamem pa, da bi z bolj športno naravnanimi pnevmatikami odlično lego vozila še izboljšali, saj so bile na nekaterih modelih pnevmatike skromne širine 205 milimetrov.

Ko je adrenalin že malce popustil, smo se po drugem predavanju podali na panoramsko vožnjo. Tokrat sem si izbral MINI Cabrio JCW in kmalu ugotovil, da je zvočna kulisa izpušnega sistema v primeru odprte strehe (ali vsaj oken), še nekajkrat bolj prijetna. Pri panoramski vožnji smo spoznavali lepote Dolenjske in občudovali bujne vinske trte, ki so ponos te jugozahodne slovenske pokrajine. Po mojem mnenju je Cabrio izvedenka več kot primerna za tako lep poletni dan, kot je bil včeraj! Presenetljivo so inštruktorji pri panoramski vožnji skrbno izbrali take ceste, kjer smo lahko uživali v zavitih ovinkih, seveda vse v okviru varnosti in v skladu s prometnimi predpisi.

Na samem dogodku je bilo moč videti tudi prav poseben Countryman, ki je imel na strešnih nosilcih nameščen šotor! Brez dvoma je pritegnil veliko pozornosti, še več pozornosti pa je pritegnil MINI Lifestyle kotiček, kjer so si lahko najbolj zagreti navdušenci MINI vozil ogledali in celo kupili dodatke in oblačila tega kultnega proizvajalca vozila.

Po prihodu na začetno mesto smo skupaj z udeleženci poskrbeli za spomin s skupinsko fotografijo in poklepetali o splošnih vtisih današnjega dne. Zanimivo, vsi so se strinjali, da je Avto Aktivu uspelo vrhunsko organizirati dogodek. Za tak užitek v samem vozilu in vožnji pa so v največji meri zaslužni inženirji, ki so ta vozila zasnovali.

BMWBLOG - BMW Avto Aktiv - MINI JCW Workout - MINI Avto Aktiv (50)

Avto Aktiv se je tudi tokrat izkazal s pogostitvijo in edinstveno kulinarično izkušnjo, ki nas je čakala pred vožnjo. Okusno pogostitev je pripravil Vivo catering, bodočim kupcem John Cooper Works vozil pa so z veseljem svetovali prodajni svetovalci kolektiva Avto Aktiv. Odlično oceno si po našem mnenju zasluži tudi sam ambient dogodka in dekoracija!

BMWBLOG - BMW Avto Aktiv - MINI JCW Workout - MINI Avto Aktiv (67)

Avto Aktiv je pohvalno organiziral dogodek, kjer smo lahko preizkusili naše sposobnosti pri hitri vožnji in se zagotovo naučili tudi nečesa novega. Prav zagotovo nam bo ta dan za vedno ostal v spominu kot edinstvena izkušnja, saj bi v nasprotnem primeru zelo težko tako dodobra spoznal MINI John Cooper Works različice. Vsem bodočim kupcem John Cooper Works vozil toplo priporočamo obisk v edinem MINI salonu, ki se nahaja v ljubljanskem BTC, za katerem sloni podjetje Avto Aktiv.

Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code