Nemški avtomobilski proizvajalci, kot so BMW, VW ter ostali, so združili moči za namenom, da bi vzpostavili mrežo električnih avtomobilskih polnilnic po celotni stari celini. Omrežje naj bi sestavljalo kar 400 postaj.

Skupina pretežno nemških avtomobilskih magnatov je javno naznanila, da so se združili z namenom zgraditi oz. vzpostaviti panevropsko omrežje hitrih polnilnic za električna vozila. Le-teh naj bi bilo do leta 2020 kar 4oo. Novo združenje, ki sliši na ime IONITY, je podprto s strani podjetij BMW, Daimler, Ford ter Volkswagen z znamkama Audi ter Porsche. Povod za to je bil dvom uporabnikov oz. potencialnih kupcev, ki se sprašujejo, ali imajo baterijsko gnani avtomobili dovolj dometa za dosego cilja ali ne?

Takšno odločitev je izzvala tudi Tesla s svojimi električnimi vozili in tako spodbudila že uveljavljene znamke za timsko delo s ciljem zagotoviti električnim vozilom, da se po hitrem polnjenju na HPC (“High-Power Charging”) postajah vrnejo na cesto.

World Premiere - BMW - BMW i3s (3)

“Prvo vseevropsko HPC omrežje igra eno izmed ključnih vlog pri vzpostavitvi tržišča za električna vozila,” pravi izvršni direktor IONITYja. Dodaja še, da bi postaje ponujale tudi možnost digitalnega plačevanja.

IONITY, katerega sedež se nahaja v Münchnu, bo prvih 20 polnilnih postaj javnosti odprl že letos in to v Nemčiji, Avstriji ter na Norveškem. Medsebojno bodo oddaljene 120 kilometrov, partnerji pa so še Tank & Rast, Circle K ter OMV.

V letu 2018 se bo omrežje razširilo na 100 polnilnih postaj. Vsaka izmed njih bo omogočala hkraten priklop vozil različnih znamk.

Vsak priključek bo imel moč 350 kW in bo uporabljal že obstoječ evropski standard, tj. kombiniran polnilni sistem, saj bo s tem zmanjšal polnilni čas v primerjavi z že obstoječimi polnilnimi sistemi.

Sistem ni vezan na znamke, kar bo po mnenju skupine IONITY voznike še bolj prepričalo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code