Že vse od prihoda BMW i8 so se na trgu pojavile različne primerjave med futurističnim hibridom i8 in klasičnim športnim avtomobilom Porsche 911. Zapriseženi ljubitelji so seveda prepričani, da je za razmeroma skromno vsoto denarja najboljša izbira prav klasični Porsche 911 s sredinsko nameščenim motorjem in zadnjim pogonom. Pa je res tako?

Čisto iskreno je zelo težko oporekati zgoraj navedenim trditvam, saj je Porsche 911 zares vrhunski športnik in je vedno bil. BMW i8 pa je ubral nekoliko drugačno pot, saj uvaja nov, edinstveni segment hibridnih športnikov, a bi kljub svoji drugačnosti zlahka ukradel kupce celo Porschu. Po nekaterih poročanjih se je vsaj en kupec namesto za nakup Porscha 911 odločil za BMW futurizem po imenu i8.

bmw-i8-hybrid-powertrain (13)

Pravzaprav je neki lastnik svojega Porscha 911 nadomestil z novim BMW i8. Po dolgih letih lastništva se je namreč odločil, da 911 zamenja za nekaj bolj uporabniku prijaznega. Kot lastnik hibridnega športnika bo kot prvo prihranil na gorivu, saj bo v primerjavi s Porschem 911 poraba še vedno občutno manjša, poleg tega pa mu v Angliji ne bo potrebno plačati prispevka glede na izpuste. A stroški niso edini razlog za njegovo odločitev.

Ob hitri vožnji skozi zavoje in na dirkališču je Porsche 911 verjetno boljši avtomobil. Je bolj oster, osredotočen na cesto in zares hiter, istočasno pa ponuja bolj klasičen občutek športnega vozila. Nekako se bolj poveže z voznikom kot i8, ko je govora o pravi športni vožnji. Ko pa je potrebno najti zanimiv in zabaven avtomobil za vsakdanjo uporabo je BMW i8 veliko boljša in predvsem bolj racionalna izbira.

Porsche-911-BMW-i8-Autocar-2

Najprej se lahko ustavimo ob njegovem izgledu, ki je naravnost fantastičen. Dvigajoča se vrata poskrbijo za pravo dramatičnost, ko sedete v nizko nameščen sedež dobite občutek da sedite v pravem superšportniku, v potniški kabini pa je vzdušje kot v letalski kabini. Je futurističen in povsem drugačen od vseh drugih vozil na trgu. Kljub temu, da v vseh voznih razmerah nima natančnosti in vozne dinamike kot Porsche 911, ostaja zelo zabaven na vseh drugih področjih. A ne razumite me narobe, BMW i8 je vsekakor hiter avtomobil, ki ponuja vrhunske pospeške in osupljivo vodljivost ter je neverjetno zabaven za vožnjo.

Če dodamo dejstva, da ima BMW i8 nekoliko boljšo porabo kot 911 in da ga lahko peljete zgolj in izključno na električen pogon ter je zato cenejši je prav ta hibridni posebnež eden najboljših če ne najboljši avtomobil v svojem cenovnem okviru.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code