Ko pomislimo na hitre in eksotične policijske avtomobile nam seveda najprej pade na pamet Dubaj. Potem se morda spomnimo na Italijo in Nemčijo, nikoli pa si ne bi mislili, da bo na tem seznamu tudi Grčija.

Trenutno na tem področju z več milijonsko floto dragi superšportnikov z velikim naskokom dominira Dubaj, a je v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja obstajal čas, ko je vrh, s svojo floto takrat najzanimivejših avtomobilov na trgu, z lahkoto zasedla ravno Grčija. O čem sploh govorimo? O posebni enoti z imenom Sigma squad, ki je bila zadolžena za lovljenje takratnih uličnih dirkačev.

V ta namen so v svojo floto med drugim vključili tudi vozila kot so BMW E30 M3, BMW E34 M5, Audi RS2, Mercedes 190E 2.3-16, Ford Sierra Cosworth, Lancia Delta HF Integrale, Alfa romeo 155 Q4 in celo nekaj primerkov Porschejevih ikonskih 911. Ti avtomobili tudi niso bili označeni s tradicionalnimi policijskimi nalepkami in utripajočimi strešnimi lučmi, temveč so bili povsem civilni. Prepoznali ste jih lahko le po rumeno-oranžnih stranskih nalepkah.

Zgodba o snovanju enote teče tako, da so bili klasični policijski avtomobili enostavno prepočasni za lovljenje uličnih dirkačev z njihovimi predelanimi avtomobili, ki so bili takrat močno v porastu. Večina avtomobilov so tako dejansko kupili nove pri prodajalcih, nekateri pa so bili zaseženi. Najslavnejši Sigma avtomobili so bili ravno primerki modelov BMW E30 M3 in Audi RS2, ki so se jih v lokalni skupnosti uličnih dirkačev dejansko bali, še večje strahospoštovanje pa je užival slavni primerek Porsche 911 Turbo, ki je svojo pot zaključil v prometni nesreči.

V svojem času so pripadniki enote opazno omejili ulično dirkanje a so skupino zaradi, morda povsem pričakovanih, previsokih vzdrževalnih stroškov dokončno ukinili kmalu po letu 2000. Večina avtomobilov je zaradi slabega vzdrževanja ostala v zelo slabem stanju, veliko pa so jih tudi razbili in nikoli popravili. Glede na poročanja grške oblasti razmišljajo o ponovni obuditvi posebne enote Sigma squad, vsi pa že nestrpno pričakujejo kakšno motorizacijo bodo policisti dobili tokrat.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code