Električna različica Mini Cooperja, za katerega ste morda mislili, da je že naprodaj bo dejansko prišla na trg šele leta 2019. Tako je najavil BMW ta teden. Povsem električen Mini Cooper se bo tako pridružil bencinski, dizelski ter priključno-hibridni izvedenki.

Prav za novega električnega Minija bo BMW pripravil nov pogonski sklop, ki ga bodo izdelovali v tovarnah v Dingolfingu in Landshutu na bavarskem, nato pa bodo motorji poslani v Anglijo, kjer bodo izdelali končni produkt oz. v celoto izdelali električnega Mini Cooperja. Zaenkrat izgleda, da bo povsem električna različica trovratna varjanta s trdo streho, podjetje pa ni omenjalo petvratne različice.

BMW in Mini sta bencinsko električne priključne hibride razvijala že nekaj let, vključno z limuzinskimi modeli BMW, ki uporabljajo hibridno tehnologijo. Novi MINI E bo tako naslednji povsem električen avtomobil, ki bo ponudil zgolj in samo električno energijo. Zadnji takšen model znotraj znamke BMW je bil i3.

Mini-E (15)

BMW zaenkrat še ne namiguje na točno določene specifikacije, znano pa ni niti, če bo prihajajoči Mini na voljo z bencinskim podaljševalnikom dometa, kot je to možno pri BMW i3. A glede na optimistične napovedi, da bo BMW s programom iNext na trg poslal povsem električna, avtonomna vozila, ki bodo lahko prevozila okrog 500 kilometrov se nam obeta zanimiva prihodnost. Glede na to da domet okrog 500 kilometrov postaja nov standard električnih vozil bi bilo pričakovati, da električni Mini leta 2019 ne bo imel bistveno manjšega dometa.

Zanimivo pa je dejstvo, da to ne bo prvi povsem električen Mini. BMW je eksperimentiral z majhno floto povsem električnih vozil Mini že v letu 2009. Odstranili so zadnje sedeže in v vozilo namestili 35 kWh baterijo, s katero je avtomobil prevozil do 160 kilometrov. 200-konjski električen Mini je bil tako na voljo kot vozilo za najem v nekaterih ameriških prestolnicah, projekt pa je bil le eksperiment in še ni bil glavni namen množična proizvodnja takšnih vozil.

Tokrat pa gre zares, saj nas že zelo kmalu čaka električna različica malega posebneža.

Glede na to, da se bo Mini E zgledoval po novem i3 pa se poraja vprašanje; bo tudi prišlek uporabljal novo 120 Ah baterijo?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code