Ne najdražji BMW v Evropi ni kakšen starodobnik prelepih linij in ekskluzivne izdelave. Niti ni legendarni M1, čeprav je temu statusu zelo blizu. Najdražji bavarec je tako povsem nov BMW M760Li, ki v sebi skriva množico skrivnosti in stane kar milijon €.

Tudi sam sem najprej mislil, da so v oglasu na mobile.de zapisali napačno ceno za ta, sicer lep primerek serije 7 v imperial blue barvi, a sem nato v opisu zasledil pravi razlog ogromni ceni. Ta BMW je namreč pravi tank. Nemško podjetje Trasco iz Bremna, ki se ukvarja z ekskluzivno predelavo luksuznih avtomobilov v oklepna vozila različnih varnostnih razredov, si je namreč za osnovo vzelo BMW M760Li in vanj vgradilo prav vse svoje znanje.

Vozilo namreč zadostuje VPAM levelu 9 oklepne zaščite, kar pomeni, da z lahkoto zaustavi krogle iz AK-47, kos pa je celo močnejšim 7,62x51mm nabojem iz dolgocevne puške. Za ta standard, mora biti jekleni oklep, ki je nameščen skoraj po celotnemu avtomobilu, debel vsaj 14,5mm, kar poleg varnosti, doda avtomobilu tudi veliko teže. Zato so nanj namestili močnejše in zmogljivejše vzmetenje, nadgradnjo pa je doživel tudi zavorni sistem. Ker teža najbolj vpliva predvsem na pnevmatike, so zato na posebna platišča nameščene močnejše ‘run-flat’ pnevmatike, ki omogočajo kar 50 kilometrov vožnje do 50 kilometrov na uro, tudi s predrto pnevmatiko.

BMWBLOG-M760Li-armoured-vehicle (4)

Predelave pa se še ne ustavijo tukaj. Za vaš milijon €, kolikor stane ta BMW M760Li, dobite še debelo laminirano steklo, ojačan prednji in zadnji odbijač, samozatesnitveni tank za gorivo ter celo zaščito proti ročnim granatam pod vozilom. Zanimivo je to, da je ta predelava izpeljana tako profesionalno in neopazno, da se tako na zunaj, kot tudi na znotraj sploh ne opazi, kakšna pošast se v bistvu skriva pod lepim dizajnom nove ‘sedmice’. Skratka imate milijon €? Kupite si najlepši tank na svetu.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code