Mesto Los Angeles pretresa avtomobilski škandal nekoliko drugačne narave. Po dolgotrajni raziskavi Davida Goldsteina za CBS je ta ugotovil, da je tamkajšnja policija nepremišljeno zapravila več milijonov davkoplačevalskega denarja.

Ker se je policija v Los Angelesu hotela zgodaj priključiti trendu adaptacije električnih in hibridnih avtomobilov v mestu, so se odločili v to vložiti več milijonov dolarjev, kar pa se je očitno zelo izjalovilo. Na začetku leta 2016, je tako LAPD (Los Angeles Police Departement) podal razpis za nakup 100 električnih vozil, posel pa je na koncu dobil BMW. Tako so se dogovorili, da bo LAPD za ceno 387 dolarjev (315€) na mesec, najel 100 avtomobilov BMW i3 za administrativne namene, kar skupaj znese okoli 1,4 milijona dolarjev oziroma 1,14 milijona evrov le za najeme. K temu moramo dodati še enkrat toliko za podporno infrastrukturo kot so polnilnice, kar navzven kaže, da se je policija res zavzela zmanjšati onesnaževanje v mestu.

Le, da je v resnici zgodba povsem drugačna. Vsi ti avtomobili so namreč padli v krog zanemarjanja in zlorabe policijskih uslužbencev. Po dveh letih od podpisa triletne pogodbe, večina avtomobilov nima na števcu niti 3.000 kilometrov, nekaj pa jih ima celo manj kot 500. Poročevalec CBS-a David Goldstein je tako ugotovil, da predvsem slednji davkoplačevalce stanejo neverjetnih 10 dolarjev (8,15€) na prevožen kilometer. Poročilo je vsebovalo več primerov, ko so bili avtomobili uporabljeni tudi za povsem osebne namene, kjer je v enem primeru načelnica vzela avtomobil in se z njim odpeljala do šole v Long Beachu, ki niti ni del pristojnosti LAPD, nato pa se je odpeljala še na manikuro. Veliko je bilo tudi primerov, ko so si policijski uslužbenci avtomobile enostavno sposodili za na malico.

Še huje pa je to, da program ni obstal le pri 100 avtomobilih, temveč so jih skupno naročili kar 200, še dodatnih 100 pa prihaja v naslednjem letu, kar skupni strošek ponese krepko čez 10 milijonov dolarjev (8,15 milijonov €), kjer se poraja vprašanje, ali ne bi lahko mesto denar porabilo za bolj koristne namene. Naj spomnimo, da ta električna vozila niso namenjena za patrulje, zato se od njih ne pričakuje, da bodo udeležena v visokohitrostnih preganjanjih nepridipravov po avtocesti. Ali  morda vidite podobno zgodbo o izkoriščanju državnih sredstev tudi kje pri nas?

BMWBLOG-LAPD-BMW-i3-EV (3)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code