AMZS je predstavil prodajne številke za leto 2018, ki je bilo z izjemo leta 1999, rekordno.

Leta 2018 se je tako v Sloveniji prodalo 72.835 novih osebnih avtomobilov, kar je 2,74 odstotka več kot let poprej, medtem ko je bilo lahkih gospodarskih vozil prodanih vse skupaj 12.709, kar je skoraj pet odstotkov več kot leta 2017. Tako leto 2018 z izjemo leta 1999, ko je bilo skupaj prodanih kar 79.813 novih osebnih vozil, predstavlja najboljši rezultat v zadnjih letih ter drugo najboljše leto nasploh.

Navkljub slavnemu “dieselgate” škandalu, je v Sloveniji s kar 16,22 odstotnim tržnim deležem zmago še vedno pobral nemški Volkswagen, po zaslugi izjemno uspešnega Clia, ki je bil mimogrede tudi najbolj prodajani posamezni avtomobil (3.901 prodanih) pa je drugo mesto pripadlo francoskem Renaultu. Zatem si po vrsti sledijo Škoda, Opel, Fiat, Peugeot, Hyundai in Citroen, prvo deseterico pa zaključujeta korejska Kia ter romunska Dacia. BMW je iz lanskega 13 mesta s 1529 prodanimi avtomobili padel na 17. mesto, največji preobrat pa je doživela znamka Fiat, ki je iz lanskega 15 mesta napredovala na skupno peto mesto. Bavarci se lahko pohvalijo vsaj z najbolje prodajanim avtomobilom visokega razreda in sicer je ta čast doletela BMW serije 5.

Med posameznimi avtomobili je, kot smo že omenili, zmagal Renault Clio, sledita pa mu dva produkta iz Wolfsburga in sicer ste Slovenci izjemno radi posegali po VW Polu in VW Golfu. Pri lahkih gospodarskih vozilih je tokrat zgodba nekoliko drugačna. Volkswagen je padel iz prvega na tretje mesto, prehitela pa ste ga prvi Renault, ter drugi Ford, ki je zlasti na račun Transita ter Rangerja obdržal drugo mesto iz lanskega leta.

Vir: AMZS

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code