Nova raziskava, ki jo je podprl sklad IAM RoadSmart, je raziskovala vplive na reakcijski čas pri avtocestnih hitrostih in prišla do šokantnih podatkov.

Po njihovih izsledkih, naj bi uporaba infozabavnih sistemov, ki se krmilijo preko zaslonov na dotik, povečala zavorno pot za kar 5 dolžin avtomobila. Študija, ki jo lahko najdete na tej povezavi, je ugotovila, da vozniki za uporabo infozabavnih sistemov z zaslonom na dotik, umaknejo pogled s ceste za do 16 sekund, kar pri hitrosti 112 kilometrov na uro pomeni več kot pol kilometra vožnje brez spremljanja same ceste in prometa.

Če povemo z drugimi besedami, je uporaba recimo applovega CarPlay sistema ali sistema Android Auto še bolj nevarna kot pisanje SMS-ov med vožnjo, kar je izjemno zaskrbljujoče. Motnja zbranosti voznika naj bi bila vsako leto faktor v kar tretjini vseh nesreč, ki se zgodijo na evropskih cestah. Čeprav smo do sedaj mislili, da je uporaba infozabavnih sistemov preko zaslona na dotik varnejša od tradicionalnih tipk in kontrolerjev, pa so nas rezultati zadnje raziskave naravnost šokirali in obenem porodili resno vprašanje glede razvoja najnovejših infozabavnih sistemov. Vse kar zmoti voznikov fokus je slabo za varnost na cesti,” je dejal direktor razvoja pri IAM RoadSmart, Neil Greig.

Med raziskavo so vozniki morali opraviti tri identične vožnje po simulirani poti, kjer so med vožnjo morali uporabljati Android Auto ali Apple Carplay. Na prvih vožnjah se z njim niso preveč ukvarjali, kasneje pa so uporabljali tako glasovno upravljanje kot tudi upravljanje preko zaslona na dotik. Obe metodi sta se pokazali kot izjemno moteče, upravljanje preko zaslona na dotik pa je bilo seveda najslabše. Reakcijski čas je bil tako ob uporabi zaslona na dotik za več kot 50 odstotkov daljši. Uporaba sistema Apple CarPlay preko zaslona na dotik je bila tako za reakcijski čas tudi skoraj petkrat slabša od vožnje pod vplivom alkohola na zakonsko dovoljeni meji. To seveda ne pomeni, da sedaj lahko pijani sedete za volan, ampak v prihodnje razmislite, ali so vsi te zasloni na dotik v modernih avtomobilih res boljši. Mi prav zato prisegamo na BMW saj je njihov iDrive sistem ne le najboljši, ampak tudi najbolj varen za uporabo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code