Upravljanje sistema s kretnjami? Kdo bi si mislil, da je takšna prihodnost že za ovinkom. Konec leta bo z novo generacijo bavarskega paradnega konja tukaj tudi novi, futurističen iDrive "infotainment" sistem.

Se še spomnite, ko smo nazadnje govorili o razvoju nove generacije iDrive sistema? Fotografije prikazujejo BMW F11 serijo 5 Touring, ki že uporablja posodobljen iDrive. Skupaj z novo generacijo G11 serije 7, bo svojo premiero sistem doživel letos jeseni, poleg kontrolnega gumba pa bo prvič uporabljal tudi zaslon na dotik.

Čeprav je iDrive opažen v BMW seriji 5, to ne pomeni, da bo v njej tudi že serijsko vgrajen. Bavarska F11 petka je le poskusni zajček, zaslon na dotik bo leta 2016 dobila šele naslednja generacija, imenovana G30.

Glavna in najbolj zanimiva inovacija pa je brezkontaktno zazanavanje kretenj, ki še ni potrjeno, bo pa verjetno prvič uporabljeno v prihajajočem BMW serije 7. Voznik ali sovoznik preprosto opravita usmerjen gib v območju med prestavno ročico, volanom in nadzornim prikazovalnikom. 3D senzor na stropu zazna, koliko in katere prste uporabnik kaže. Sistem dekodira različna gibanja – kot so tapkanje, rotacija prsta ali gibanje v desno – in opravi želeno funkcijo. Krožno gibanje je mogoče uporabiti recimo, da se spremeni glasnost radia.

Jeseni 2015 bo torej priložnost, da se bomo poigrali z novo bavarsko tehnološko igračko.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code