VIDEO: Michelinove brezzračne pnevmatike UPTIS – prihodnost industrije pnevmatik!

0
Michelin že vsaj deset let trdo dela na tem konceptu - pnevmatikah, ki niso odvisne od tlaka in od brezbrižnosti voznika.

Mnogi preprosto ne upoštevajo pomena dobrih pnevmatik. Za večino ljudi je dovolj, da se mogoče nekajkrat v času lastništva avtomobila prepričajo, da je sploh tlak v pnevmatikah pravilen. Vendar se za pnevmatikami skriva veliko več, kot se sprva zdi. Poleg tega je precej malo znano dejstvo, da zrak v njih povzroča večino težav, s katerimi se bo voznik moral tako ali tako soočiti. Kaj pa, če nam pnevmatik sploh ne bi bilo treba napolniti?

Pnevmatike so edine štiri točke na avtomobilu, ki so neposredno v stiku s podlago. Predstavljajo limit mogočega ter mejo med življenjem in smrtjo.

Po Michelinovem mnenju je bil glavni namen razvoja tovrstne rešitve poskusiti zmanjšati ogromno količino odpadnih pnevmatik. Družba trdi, da se glede na njihovo število letno zavrže več kot 200 milijonov pnevmatik, ker v primeru luknjic ali težav s stranskimi stenami sčasoma pride do nepravilnega pritiska. Zato bi uporaba takšne tehnologije rešila ogromno težav ter prihranila okolju kar znaten procent (približno 20%) odpadnih avtomobilskih gum.

Od zagotavljanja brezskrbnih izkušenj za volanom do tega, da bo celotna industrija bolj trajnostna.S konceptom brezzračnih pnevmatik so se prvič srečali leta 2014, njihovi inženirji pa že nekaj časa delajo na popolni različici, ki bo primerna za masovno adaptacijo. Na IAA Mobility je francoski proizvajalec pnevmatik predstavil MINI Cooper SE z najnovejšo različico pnevmatik in pokazal, česa so zmožne.

Nič na svetu pa ni črno belo ter postlano z vrtnicami… težava je izvedba. Kot kaže video, so te pnevmatike pritrjene na platišča in jih brez teh dotičnih platišč ne morete uporabljati. Tako so narejene in očitno vsaj zaenkrat ne morajo obstajati drugače. To je lahko tudi največje vprašanje, s katerim se te pnevmatike soočajo, in jim prepoveduje, da bi postale “mainstream”. Michelin pravi, da jih namerava komercialno izdati leta 2024, zato lahko le držimo pesti, da v tem času inženirji pridejo do uporabne rešitve.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code