Audi je postal prva znamka na svetu, ki je v novem Audi A8 predstavila Level 3 avtonomne vožnje, vendar BMW ne izgleda impresioniran.

Vodja projektov avtonomne vožnje pri znamki BMW, dr. Klaus Buettner, je za Engadget komentiral, da so bili pri BMW že nekaj let nazaj na tej stopnji tehnologije kot je sedaj Audi. Torej tako tehnologijo so imeli razvito že tri leta nazaj a se je niso odločili uporabiti v produkcijskih avtomobilih, saj so ugotovili, da bi kupci s tem sistemom premalo pridobili in zato vgradnja ter stroški povezani s tem ne bi bili smotrni, saj Level 3 avtonomne vožnje deluje le pri nižjih hitrostih. Audijev sistem namreč deluje le pri hitrostih do 60 kilometrov na uro, za kar pri BMW menijo, da enostavno ni dovolj hitro, da bi bilo resnično uporabno. Namesto tega razvijajo Level 3 sistem avtonomne vožnje, ki bo deloval do hitrosti 130 kilometrov na uro in se v avtomobilih znamke BMW znašel do leta 2021.

Podjetje ravno tako načrtuje razviti avtonomna vozila Level 4 in Level 5, ki naj bi se v vozilih ravno tako znašli do leta 2021. Za dosego svojih ciljev so izdelali vsaj dva prototipa BMW serije 7, ki služita kot testni muli. Opremljeni sta s tremi kamerami, radarskim sistemom in širokim naborom ostalih senzorjev. Level 3 sistem ima en LiDAR senzor, medtem ko imata Level 4 in Level 5 kar tri take senzorje. BMW je ravno tako povzel nekaj funkcij po Cadillacovem sistemu Super Cruise, saj se v prototipu vidi, da ima volanski obroč vgrajen LED trak, ki sveti modro, ko je avtonomni sistem v uporabi.

Kdaj pa vi mislite, da bomo Lahko videli prve povsem avtonomne avtomobile?

BMWBLOG-avtonomna-voznja (10)

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code