Se vam zdi, da halogenske žarnice pri najpopularnejši bavarski limuzini svetijo izjemno slabo? Študija na ameriškem "Insurance Institute for Highway Safety" razkriva, da so žarometi trojke podpovprečni.

Američani so pod drobnogled vzeli način in kvaliteto osvetljevanja cestišča. Ste lastnik F30 serije 3 z osnovnimi halogenskimi žarometi? Vam tema predstavlja težave? Seveda pa BMW ni edini, ki ima tukaj težave, študija več kot tridesetih srednje velikih modelov različnih znamk je oceno “dobro” dodelila le enemu samemu avtomobilu.

srednje-velika-vozila-osvetljitev

 

Od drugih jih je približno tretjina prejela naziv “acceptable” oziroma “sprejemljivo”, tretjina “marginal” oziroma na meji”– kamor spada BMW F30 serija 3 z LED in tretjina “poor” oziroma nezadostno”, kamor se je umestila trojka s halogenskimi lučmi.

Na ocenjevanju so se znašli tudi LED žarometi, kjer je zmagoslavno slavila Toyota Prius V. Bila je namreč edina, ki je osvetljevala ravno linijo cestišča dovolj dobro, da je voznik pravočasno opazil pešca, kolesarja ali oviro do 115 metrov naprej. V takšni situaciji bi Prius lahko potoval s hitrostjo 110 km/h in se še vedno pravočasno ustavil.

zarometi-kratke-luci

Najslabše pa so se obnesle prav halogenske luči BMW serije 3, kjer je slednja osvetljevala le približno štirideset metrov. Pri takšni vidljivosti bi voznik moral potovati manj kot 55 km/h, da bi se lahko pravočasno ustavil pred oviro.

zarometi-dolge-luci

Tudi LED žarometi Bavarca so prejeli le oceno “na meji”, kjer se je znašla velika večina vozil vključno z Acuro TLX, Ford Fusion, Audi A4, BMW serijo 2, Subarujem Legacy ipd.

Žarometi so ocenjeni na posebni stezi IIHS raziskovalnega centra. Posebna naprava meri snop svetlobe tako pri normalni osvetljitvi kot tudi pri dolgih lučeh. Vozila so testirana na ravnini, ter pod različnimi koti levih in desnih zavojev. Ocenjen je tudi blišč in vpliv na nasproti vozeča vozila, kjer se preverja predvsem, da slednjih svetloba ne zaslepi preveč.

serija-3-halogen

Osvetljitev je testirana v originalnem stanju in čeprav je v večini možna prilagoditev žarometov, IIHS ne spreminja nastavitev. Zakaj je torej slabo oceno prejela tudi BMW serija 3 z LED žarometi? Po standardih ocenjevanja, čeprav vozilo dobro osvetljuje cestišče, višje ocene od “marginal” ne more dobiti, če preveč zaslepi nasproti vozeče vozilo.

Vir: IIHS.org

5 KOMENTARJI

  1. Pa ja ne verjamete vsem testom čez lužo??? Oprema vozil je tam drugačna od evropske, poleg tega pa… Zgornji članek poveličuje točno tista vozila, ki jih tamkajšnji kupci največ kupujejo… 😉

  2. Tudi ko bodo vgrajevali laserske lampe – bo BMW najslabši…Amerom gre pač v nos, da prodaja BMW-ja v ZDA raste cca 6,5% letno..Kdor ima kurjo slepoto se lahko vozi v priusu pa je prob. rešen!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code