Med avtomobilskimi navdušenci se večno razpravlja o tem, kateri avto je najlepši vseh časov. Je to Jaguar E-Type, Lamborghini Miura ali originalni Citroen DS, oziroma "žaba", kot mu pravimo Slovenci? Do pravega odgovora je nemogoče priti, saj je okus vedno stvar subjektivitete. Ekipa Autocar pa je poskusila imenovati 100 najlepših avtomobilov vseh časov. Presenetljivo je, da se je na seznam uvrstilo pet modelov bavarskega velikana.

Če za trenutek odmislimo norijo z najnovejšimi bavarskimi modeli in se spomnimo zlate dobe, najlepših let izdelovanja avtomobilov, lahko kmalu ugotovimo, da oblikovanje počasi nazaduje ter iz tekočih trakov prihajajo pozabljivi avtomobili brez karakterja ter hrbtenice.

Seznam se seveda začne v nasprotnem vrstnem redu, kjer 100. mesto zaseda Ingoltstadtski Audi A5 (2005).

73. mesto BMW serija 6 Gran Coupe (2013)

Nad tem izborom nisem presenešen, lepo ga je videti na seznamu. Serija 6 Gran Coupe je enostavno eden najlepših BMW-jev moderne dobe. Je osupljiv, eleganten štirivratni “kupe”, ki se zdi, da je z vsakim letom videti bolje. Čeprav je njegov naslednik, serija 8 Gran Coupe, sam po sebi čudovit avtomobil, je ‘šestka’ še vedno nekaj posebnega. Zadovoljuje potrebam še tako zahtevnega kupca, je poln detajlov ter linij, ki ustrezajo Bavarcem. Preveč sodobnih BMW-jev sesstavljajo zaskrbljujoče prekomerne razsežnosti in ta model ni eden izmed njih.

58. mesto MINI Cooper

Čeprav na pokrovu res ne nosi značke BMW, je MINI Cooper vseeno zasnovan s strani BMW Group. Na seznam se je uvrstilo le peščica kombilimuzin in MINI si je svoje mesto zagotovil povsem zasluženo. Ko je BMW trgu na prelomu tisočletja predstavil prenovljeno različico ikoničnega MINI-ja, je bila to nepozabna prenova klasike. Lep in popolnoma proporcionalen poklon originalu. Ne samo, da je bil takoj prepoznaven kot MINI, ampak je bil za tiste čase videti nadvse moderno in tako izgleda še danes. Prenovljeni MINI Cooper bo v prihodnosti ravno zaradi svoje zasnove verjetno prav tako predstavljal prihajajočo klasiko.

51. mesto BMW i8

BMW i8 je osupljiv in mojstrsko zasnovan avtomobil, vendar mislim, da v tradicionalnem smislu ne predstavlja merilo lepote. Definitivno pa je vseeno fascinanten primerek, za katerega je ekipa pri Autocar mnenja, da si zasluži relativno visoko mesto na lestivici najlepših avtomobilov v zgodovini. Osebno je BMW i8 eden mojih najljubših sodobnih modelov, a tudi sam nisem prepričan, da je lep. Drugačen? To pa vsekakor.

24. mesto BMW 3.0 CSL

Za razliko od hibridnega kupeja, uvrstitev te legende ni presenečenje. BMW 3.0 CSL je dih jemajoč avtomobil. Odlikujejo ga klasično lepi proporci športnih avtomobilov, čiste linije in fantastični detajli. Prvotni model z oznako CSL je eden izmed najlepših bavarskih vozil in sodeč po mestu na lestvici je prav tako eden najlepših avtomobilov vsega časa. Popolna klasika, erotika ter neminljivost!

20. mesto BMW 507

Čeprav je to avtomobil, ki je v času izdaje skoraj potonil celotno znamko, je vseeno primerek, ki predstavlja oblikovalsko čistočo ter popolnost. Če bi sestavljali seznam najlepših Bavarcev vseh časov, bi BMW 507 težko postavili drugam, kakor na sam vrh seznama. BMW 507 je bil eden najlepših avtomobilov, ko je prišel na trg v petdesetih letih prejšnjega stoletja, in še vedno je eden najlepših avtomobilov danes. Njegova razmerja so čudovita, detajli pa osupljivi. Model 507 ima nedvoumno zasnovo, ki je bila celo navdih za še en čudovit bavski primerek, BMW Z8.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code