Čakali in čakali smo ga... in končno dočakali! Pred vami se bohoti eden in edini - BMW M2, naslednik legendarnega "baby M" 1M prvič odkrije kamuflažni vzorec in predstavi v Long Beach Blue barvi karoserije.

Kompaktni razred je z nami že dolga leta. Prvi primerek združitve zmogljivosti in športnega karakterja v majhni obliki je navduševal že pri BMW 2002 Turbo, zaradi močne predanosti tej filozofiji pa nas danes razveseli povsem nov BMW M model: M2. Slednji tako ni le neposredni naslednik uspešnega in ekstremno zaželjenega 1M Coupe, temveč njegove korenine segajo tudi do 2002 in E30 M3. Bo M2 nadaljeval uspešno tradicijo svojih predhodnikov?

bmw-f87-m2-zunanjost (33)

Tako kot le nekaj dni nazaj predstavljen BMW X4 M40i bo tudi M2 uporabljal posodobljen šestvaljni N55 motor, ki proizvede 370 konjskih moči pri 6500 vrtljajih na minuto in 465 Nm navora z možnostjo “overboosta” na 500 Nm omogoča dovolj zmogljivosti, da se najmanjši M kosa s svojimi konkurenti. Ob lansiranju prihodnje leto bo M2 na voljo v štirih različnih barvah: poleg Long Beach Blue je tukaj še Alpine White, Mineral Grey in Black Sapphire. Do stotice najmočnejša dvojka s 7-stopenjskim M DCT menjalnikom pridrvi v le 4,3 sekunde, na voljo pa je še zmeraj tudi s 6-stopenjskim ročnim, s katerim 100 km/h doseže 0,2 sekunde počasneje, najvišja hitrost pa je omejena na 250 km/h.

[sam id=”14″ codes=”true”]

Za tiste, ki ste bolj v koraku s časom bo takoj postalo jasno, da M2 ni le M235i z nekaj dodatki. Je bolj M235i “na steroidih” – in to precej močnih! Pogled usmerite v sprednji odbijač in takoj postane jasno, da je tudi majhen Coupe član BMW M palete vozil. Velike odprtine za zrak, močno oblikovani boki z značilnimi stranskimi režami, 19-palčna platišča in nizek, širši zadnji del s specifičnimi dvojnimi izpušnimi cevmi nakazuje na družinski pedigre. Tudi notranjost je občutno spremenjena: vratni paneli in sredinska konzola so oblečeni v Alkantaro, skupaj s karbonskimi vlakni pa ustvarjajo kakovost in športni duh. Športni sedeži, M volan in prestavna ročica zagotavljajo, da M2 ne zaostaja za svojimi večjimi brati.

bmw-f87-m2-zunanjost (24)

Kar nekaj lastnosti si je Baby M sposodil od svojih večjih bratov. Poleg Long Beach Blue barve karoserije, prvič predstavljene na X5 M in X6 M pa je M2 dobil še platišča M3/M4, njuno krmiljenje, aktivni M diferencial, M Dynamic Mode (MDM) z zdrsom koles in posledično nadzorovanimi manevri na dirkalni stezi.

bmw-f87-m2-zunanjost (20)

Kaj se bo torej zgodilo z M235i? Bo potonil v pozabo? Do sedaj najpopularnejši model serije 2 pa ima k sreči že kar nekaj poprodajnih predelav za nadgradnjo zmogljivosti in aerodinamike, ki 235i izstrelijo čez številke zmogljivosti M2. Vseeno pa je M2 od slednjega lažji za približno 35 kilogramov, to pa je BMW M oddelku uspelo s pomočjo dodanih aluminijastih komponent. Bi ga imeli v vaši garaži?

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code